Grondwater kustgebieden verzilt steeds meer

verzilting grondwater door aardopwarming

Zeespiegelstijging en veranderde regenpatronen leiden tot meer verzilting kustgebieden (afb: Kyra Adams/Geophysical Research Letters)

Doordat de zeespiegel stijgt verzilt het grondwater in de kustgebied steeds meer. Volgens recent onderzoek zou tot 2100 daar al zo’n 77% van de kustgebieden mee te maken kunnen krijgen. Daardoor worden in steeds grotere gebieden het grondwater niet geschikt voor drinkwater en bewatering, terwijl ook gebouwen en infrastructuur te lijden zullen hebben van de opdringende verzilting.
In de bodem in kustgebieden dringt, afhankelijk van de bodem altijd wel zeewater in het bodemwater van de kustgebieden door, maar dat wordt weer gecompenseerd door de neerslag op land. Dat subtiele evenwicht verandert door de aardopwarming, waardoor landijs smelt en de zeespiegel stijgt, waardoor het zoute water steeds verder in de kustgebieden doordringt.

Onderzoeksters rond Kyra Adams van de NASA hebben onderzocht wat die ontwikkeling betekent voor de waterhuishouding, het milieu, de gebouwen en infrastructuur in de kustgebieden. Daarbij maakten ze gebruik van radargegevens van rivieren en kustlijnen in meer dan 60 000 kustgebieden verspreid over de hele wereld, naast weer- en klimaatmodellen van het VN-klimaatforum.
Aan de hand daarvan berekenden ze hoever het zilte water doordringt in de landbodem over een periode tot 2100 door verandering in neerslagpatronen en de zeespiegelstijging. Kustgebieden zijn relatief drukbewoonde delen van de wereld.

210 m

Al rekenend kwamen ze tot de slotsom dat gemiddeld tot 2100 het zilte water zo’n 210 m dieper in het land doordringt. Dat zou voor 82% van de kustgebieden gelden. Het sterkst was die binnendringing van zilt water in de vlakke kusten van Zuidoost-Azië, rond de Golf van Mexico en de oostkust van de VS.

Het effect van de zeespiegelstijging wordt versterkt doordat er in vele kustgebieden minder neerslag valt. In sommige gebieden betekent dat dat het zilte water zo’n 1200 m het zoete grondwater binnendringt. Dergelijke situaties kunnen zich voordoen rond het Arabisch schiereiland, in West-Australië en rond het schiereiland Baja California in Mexico.
De vermindering van de neerslag komt slechts in 45% van de kustgebieden voor. Bij 42% van de kustgebieden gaat het juist meer regenen of ontstaat er meer smeltwater door de klimaatverandering. Op sommige plaatsen kan dat betekenen dat het zoete water het zoute water verdrijft

Alles bij elkaar betekent dat de zeespiegelstijging in combinatie met veranderde neerslagpatronen 77% van de kustgebieden te maken krijgt met opdringend zout water, stellen de onderzoeksters. Dat heeft volgens Adams gevolgen voor het waterbeheer. Zo zou die dreigende verzilting maatregelen nodig maken zoals het toevoeren van zoet water (zoals nu in Nederland al in het duingebied plaatsvindt om drinkwater te ‘kweken’). Als dat niet gebeurt kan dat vervelende gevolgen hebben voor drinkwatervoorziening en landbouw in de kustgebieden. Daarnaast is zout water niet erg ‘vriendelijk’ voor gebouwen en infrastructuur.

Bron: scinexx.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *