Onlangs plaatste ik in dit blog een verhaal over de opwarmende effecten van zonnepanelen op de (stads)omgeving. Nu wordt me de oplossing aan de hand gedaan: vang met zonnepanelen zowel het licht op als de warmte. Dan hoeven we het water niet elektrisch op te warmen en we houden de zonnepanelen (relatief) koel (en daarmee de omgeving. Daar schenen wel wat probleempjes bij te zijn, maar die bleken oplosbaar.
Het model dat de onderzoekers van de Kingstonuniversiteit in Londen, de universiteit van Exter en in India gebruikten was er op gericht om zowel de ‘opbrengst’ aan elektrische energie als aan warmte te optimaliseren. Zonnecollectoren om warmte op te vangen bestaan natuurlijk al langer. De zonnepanelen die nu geplaatst worden zetten louter licht om in elektrische energie. Combineer die twee zou je zeggen. Dat zou (volgens het persbericht) vooral voordelen opleveren in warme landen, maar ik denk dat er in de (wat) koudere landen meer behoefte is aan verwarming.
De onderzoekers ontwikkelden een wat ze noemen hybride systeem dat extra, parabolische spiegels gebruikt om de opbrengst te vergroten. Die spiegels staan aan beide zijden van de zonnepanelen. De hoeveelheid zonlicht die op de panelen terechtkomt kan variëren waardoor ‘hittepunten’ kunnen ontstaan die voor problemen kunnen zorgen en de opbrengst (kunnen) verlagen.
De onderzoekers voegden aan dat systeem een extra verticale spiegel toe die de verdeling van het zonlicht over de cellen zou moeten verbeteren. Daardoor steeg de opbrengst met 12% ten opzichte van een systeem met alleen parabolische spiegels, terwijl ook de warmteopbrengst met een paar procent toenam.
“Met dit soort systemen wil je hoogwaardige thermische energie die gebruikt kan worden in een hoop warmwatertoepassingen en koelsystemen naast een hoge elektrische opbrengst”, zegt Hasan Baig. “Het was een uitdaging om de opbrengst van beide energiesoorten te verbeteren.”
“Als we het voor elkaar krijgen om meer energie uit zonnesystemen te halen en meteen ook de ruimte die ze innemen verkleinen dan heeft dat echt invloed op het verminderen van de uitstoot door het gebruik van schone energie zowel in het VK als in landen als India.”
Bron: Alpha Galileo