Kooldioxideuitstoot door bosbranden sedert 2001 met 60% gegroeid

Bosbranden in Canada (2016)

Bosbranden in Canada in 2016 (afb: Stefan Doerr

Sedert 2001 is de kooldioxideuitstoot ten gevolge van bosbranden met 60% toegenomen, zo blijkt uit onderzoek. In de gematigde gebieden op het Noordelijk Halfrond verdrievoudigde het aantal bosbranden in die periode zelfs. Het zou het eerste onderzoek zijn dat ook de verschillen bekeken tussen bos- en branden in niet-bosnatuur.

De toegenomen uitstoot door bosbranden zou zowel te maken met voor de branden gunstige weersomstandigheden zoals hittegolven en droogtes als met de uitbreiding van het bosareaal. Op de hogere breedtegraden warmt de aarde twee keer sneller op dan elders op de wereld. De onderzoekers dringen dan ook aan op een versneld afscheid van fossiele brandstoffen om erger te voorkomen.
“Toename in zowel ernst als omvang van de bosbranden heeft geleid tot een grote stijging van de broeikasgasuitstoot”, zegt hoofdauteur Matthew Jones van de universiteit van East Anglia. Ook zouden er (dus) verschuivingen plaatsvinden waar die branden ontstaan. Die komen steeds vaker voor in de gematigde en zelfs in polaire gebieden. De onderzoekers wijten dat vooral aan de groeiende invloed van de aardopwarming.

Dalend op de savannen

De stijging van de bosbranden in de gematigder streken staat in contrast met de daling van natuurbranden in de tropische savannen in dezelfde periode. Mede daardoor daalde alle natuurbranden bij elkaar wereldwijd tussen 2000 en 2024 met een kwart.
Dat onderscheid is belangrijk aangezien bosbranden ernstiger gevolgen hebben dan branden in andere natuurgebieden. Bosbranden veroorzaken veel meer kooldioxideuitstoot en andere stoffen zoals roetdeeltjes dan brandende savannen. Jones: “Tot nu toe heeft de vermindering van de branden in de licht ontvlambare savannen en graslanden de toename van bosbranden gemaskeerd. Daar wil je die niet hebben, want die vormen het grootste gevaar voor mensen en ook voor de opslag van koolstof.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *