Zomer vorig jaar in Europa was warmste ooit gemeten

Methaanuitstoot door fossiele brandstoffen

Emmisies van methaan bij de winning, vervoer en verwerking van fossiele brandstoffen in 2016 (afb: Scarpelli et.al)

Volgens de Europese aardobservatiedienst Copernicus is de afgelopen zomer de warmste geweest ooit gemeten. Het was zo’n graad warmer dan het gemiddelde van de zomers tussen 1991 en 2020.
“2021 was een jaar van extremen met de warmste zomer in Europa, hittegolven rond de Middellandse Zee, overstromingen en weinig wind in West-Europa”, stelt Carlo Buontempo directeur van Copericus. “Dat betekent dat kennis over weer- en klimaatextremen steeds belangrijker wordt voor de maatschappij.”
De temperatuurstijging varieerde nogal. In delen van de Oostzee lagen de temperaturen van het zeeoppervlak in 2021 zo’n vijf graden boven het gemiddelde. Sicilië scoorde met 48,8°C een hitterecord. De hogere temperaturen en droogtes leidden in verschillende landen tot grote en langdurige bosbranden. Daarbij zou in het Middellandse Zeegebied (waar Turkije ook maar even tot Europa werd gerekend) zo’n 800 000 ha natuurgebied zijn verbrand.

Daarbij kwamen de overstromingen in het stroomgebied van Maas en Rijn door overvloedige regenval, de ergste sedert 1991. Het is onduidelijk of die overstromingen op het conto van de klimaatverandering moeten worden geschreven. “We moeten er wel rekening houden dat die gebeurtenissen in een opwarmende wereld vaker zullen voorkomen”, zegt onderzoekster Freja Vamborg van Copernicus.

Broeikasgassen

Ondertussen is de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer het vorig jaar verder toegenomen. Die steeg met 2,3 delen per miljoen. De concentratie van methaan steeg met 16,5 delen per miljard en die stijging is daarmee duidelijk groter dan in de voorgaande jaren. Waaraan dat ligt is vooralsnog niet duidelijk.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *