Midden-Oosten en Noord-Afrika worden verschroeiend heet

MONA-opwarming

De opwarming in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MONA) ten opzichte van het voorindustriële tijdperk (1850 tot 1900) in de zomers van 1985-2016 (l) en winters in het MONA-gebied uitgaand van verschillende gegevensverzamelingen (afb: Abdoel Malik et al./JGR Atmospheres)

Terwijl regeringsvertegenwoordigers in Bakoe op de COP 29 tevergeefs (zo lijkt het) steggelen over wie de rekening van de klimaatverandering betaalt komen onderzoekersters met de waarschuwing dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika, toch al niet de koelste plekken op aarde, door extreme temperatuurstijgingen zullen worden getroffen tot zo’n 9°C aan het eind van deze eeuw op het Arabische schiereiland; toevallig ook een belangrijke bron van de klimaatontwrichting.Nu al is de opwarming in die gebieden al de 2°C genaderd. Als die in dit tempo doorgaat dan worden grote delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika onleefbaar voor mensen. “In het Akkoord van Parijs hebben we het over 1,5°C, hooguit 2°C”, zegt Abdoel Malik van de Koning Abdoella-universiteit, “maar delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn daar al voorbij.”

We hebben het dan over gebieden die vooral uit woestijn bestaan en waar de mensen vooral aan de kust wonen. Voorspellingen op basis van oudere klimaatmodellen hebben de opwarming in die regio zowel over- als onderschat, dus vonden Malik en zijn collega’s het nuttig een nieuwe,, betere schatting te maken. Ze gebruikten twee nieuwe klimaatmodellen (CMIP5 en 6).
Uit de nieuwe berekeningen kwam naar voren dat de opwarming in beide gebieden 1,5 tot 3,5 keer sneller gaat dan het wereldgemiddelde. Dat wil zeggen dat de temperatuur daar zo’n dertig jaar eerder 3°C tot 4°C warmer zal zijn dan in het grootste deel van de rest van de wereld, vooral in het binnenland van het Arabische schiereiland (voornamelijk Saoedi-Arabië). Daarmee loopt het gebied in de pas met de snellere opwarming van het Noordpoolgebied.
Dat hangt natuurlijk allemaal sterk af hoe snel de mens de broeikasgasuitstoot omlaag krijgt. Lukt dat dan zal de gemiddelde opwarming zo’n 2,6°C zijn. Lukt dat niet dan zijn veel hogere temperaturen mogelijk aan het eind van deze eeuw. “Woestijnen warmen bijna net zo snel op als de poolgebieden en die zijn al veel hoger”, zegt medeonderzoeker Geogriy Stensjikov.

38%

Als de wereld er in slaagt de broeikasgasuitstoot te beteugelen, dan zal de opwarming van Noord-Afrika en het Midden-Oosten met zo’n 38% vertragen, stellen de onderzoekers. “Aanpassing zal noodzakelijk zijn en die methodes kunnen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden uitgeprobeerd”, zegt Stensjikov monter.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *