Eind 2021 hebben de VS het ‘klimaatkrediet’ al opgebruikt. Europese landen hebben nog maar een paar jaar de tijd om hun uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen willen de in 2015 in Parijs beoogde klimaatdoelen (liefst onder de opwarming van 1,5°C) nog halen, zo stelt showyourbudgets.org. België staat er iets minder slecht voor dan Nederland. De hele wereld heeft nog tot 2036 om met een kans van 66% onder de 1,5°C te blijven.De VS hebben hun ‘krediet’ opgebruikt om onder de 1,5°C te blijven met een waarschijnlijkheid van 50%. Sedert het begin van de industriële revolutie rond 1850 zou Amerika al 5,5 miljard ton kooldioxide de atmosfeer in hebben gestuurd, het toegestane krediet. Vanaf eind vorig jaar zouden de VS geen broeikasgassen meer de atmosfeer in mogen sturen. Zie hier het probleem van de klimaatcrisis in het kort geschetst. De VS zijn met totale broeikasgasuitstoot de grootste klimaatvervuiler ter wereld en stoten nog steeds grote hoeveelheden broeikasgassen uit.
“Het CO₂-krediet van de wereld daalt snel en daarom is het belangrijk dat de VS de klimaatregels in het infrastructuurproject aannemen”, zegt Tayrn Fansen van de Amerikaanse denktank het World Resources Institute. “Alle landen moeten erkennen dat we snel moeten handelen voor we het kooldioxidekrediet overschrijden en dat sommige landen zoals de VS veel meer hebben uitgegeven dan andere, waardoor ze sneller dan andere hun uitstoot moeten verminderen.”
Showyourbudget.org rekent per hoofd van de bevolking de ’toegestane’ hoeveelheid uitstoot per land uit. Aan de hand daarvan wordt berekend wat de landen moeten doen om aan de doelen in Parijs te moeten voldoen: namelijk de aardopwarming niet boven de 2°C te laten uitkomen maar liefst onder de 1,5°C te houden. Dat zou voor de VS betekenen dat dat land in 2027 op nuluitstoot zou moeten zitten om een kans van 66% te hebben de opwarming onder de 1,8°C te houden.
Klimaatkrediet
Volgens het VN-klimaatforum lag het klimaatkrediet van de wereld in 2018 op tussen de 420 en 580 miljard ton kooldioxide-equivalenten. Dat is bij de huidige uitstoot nog zo’n twintig jaar. Ook Canada zou de 1,5°C-grens al voorbij zijn net als Saoedi-Arabië en de VAE. China, momenteel de grootste klimaatverpester voor de VS, heeft nog ‘krediet’ tot 2030 voor de 1,5°C en nog tot 2050 voor de 1,8°C-grens. Voor de hele EU zijn die ‘kredieten’ achtereenvolgens op in 2033 en 2057.
Die uitstoot-per-hoofd wordt niet alleen in de klimaatbeweging maar ook in de wetenschap gebruikt. Stefan Rahmstorf van het klimaatinstituut in Potsdam (D), die de berekeningen van showyourbudgets.org wetenschappelijk begeleid heeft, stelt dat landen die door hun krediet heen zijn met landen zullen moeten samenwerken die nog krediet hebben.
Bron: der Spiegel