Van kokendheet naar stervenskoud, het klimaat verandert

Plotse temperatuurschommelingen

Plotse temperatuurschommelingen naar frequentie, intensiteit en duur (afb: Xiaoping Liu et al./Nature Communications)

Het lijkt wel of we daar de laatste weken al wat van hebben meegekregen: het weer kan snel omslaan met grotere temperatuurschommelingen. Het zou ook al wetenschappelijk aannemelijk gemaakt zijn dat dergelijke plotse schommelingen een van de vele kenmerken van een veranderend klimaat is. Deze grote schommelingen zouden een grote invloed hebben op ecosystemen en de gezondheid van de daarin voorkomende organismen (inclusief die van de mens), stellen onderzoekers rond Xiaoping Liu van de Sun Yat-senuniversiteit in Guangzhou (China).
Die heftige temperatuurschommelingen gaan het aanpassingsvermogen van veel organismen verre te boven en zullen de negatieve gevolgen van weerextremen alleen nog maar versterken, stellen de onderzoekers. Dat heeft op allerlei terreinen invloed, niet alleen op de gezondheid, maar ook op infrastructuur en landbouw(resultaten).
Liu en collega’s analyseerden bestanden van die snelle temperatuurschommelingen. Het gaat dan om schommelingen die boven of onder de standaardafwijking van de gemiddelde temperatuur liggen binnen vijf dagen. Ze bekeken de gegevens tussen 1961 en 2023 uit de hele wereld.
Die gegevens werden gecombineerden met klimaatmodellen om daaruit de ontwikkelingen op de langere duur te kunnen destilleren onder verschillende klimaatscenario’s.
Ze zagen dat in meer de 60% van de regio’s de frequentie, intensiteit en overgangssnelheid van deze extreme schommelingen sedert 1961 toenamen. De grootste veranderingen zagen ze in Zuid-Amerika, West-Europa, Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië.

Meer dan 100%

Volgens de scenario’s met een voortdurende stijging van de broeikasgasuitstoot zullen dergelijke schommelingen in intensiteit en duur toenemen tussen 2071 en 2100. In het SSP 3.0-7.0-scenario met meer dan 100% met een bovengemiddelde toename in armere landen (300% tot 500%).
In omstandigheden waar de mensheid er wel in slaagt om de broeikasgasuitstoot te verminderen (SSP 2–4.45 and SSP1–2.6) zou de groei van die kou- of hitte’flitsen’ beperkt kunnen blijven. De onderzoekers stellen dat ‘we’ ons toch wel beter moeten voorbereiden op zulke plotse schommelingen. Dat geldt vooral voor ontwikkelingslanden.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *