Nadat de winters op Antarctica een aantal jaren te koud waren in vergelijking met de meethistorie op de Zuidpool zijn de temperaturen nu in de winter tot 20°C te hoog. Op de Noordpool is de toestand in december nog warmer tot zelfs 30°C boven het seizoensgemiddelde.
Antarctica is gemiddeld het koudste gebied op aarde. Op 21 juli 1983 is daar in Vostok (een Russisch onderzoekscentrum) -89,2°C gemeten, op 10 augustus 2010 -93,2°C. Op het ogenblik is het zomer op Antarctica. Op 21 december gaat de zon er niet onder. Dan worden de hoogste temperaturen gemeten: tussen de -10°C en -30°C gemiddeld met uitschieters tot het vriespunt van water of zelfs hoger.
Dit jaar zijn er in hoogzomer op de Zuidpool temperaturen gemeten die lokaal 15°C tot 20°C boven het gemiddelde liggen. Dat is de laatste dagen wat minder extreem geworden, maar in Vostok, een van de koudste plekken op aarde. lag de temperatuur tussen de -20°C en -22°C, zo’n 7°C boven het gemiddelde. Gemiddeld liggen de temperaturen zo’n 6°C tot 15°C boven het seizoensgemiddelde. Het warmst is Antarctica in het zuiden. Het noorden in de buurt van de oceaan heeft min of meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar.
Noordpool
Op en rond de Noordpool is het hetzelfde laken en pak. In de winter variëren daar de temperaturen tussen de -20°C en -40°C. Op Groenland lagen de wintertemperaturen nu zo’n 20°C tot 30°C boven het seizoensgemiddelde. In de hoofdstad Nuuk was het op 20 december 13°C, tegen normaal -5,3°C. In het noorden in Qaanaag was het 8,3°C tegen normaal -20,1°C. Die hoge temperaturen zouden het gevolg zijn van een droge en warme wind die een paar dagen aanhield.
De weersontwikkelingen op de Zuidpool blijven verbazen. De winter dit jaar (van juni tot september) was een van de koudste ooit geregistreerd, terwijl rond de Noordpool het zeeijs een laagterecord bereikte. Die lage temperaturen zouden een gevolg zijn van een intense poolwervel.
Volgens het Amerikaanse Sneeuw- en ijsdatacentrum zou deze winter (zomer op het noordelijk halfrond) de temperatuur 3,4°C onder het gemiddelde tussen 1981 en 2010 hebben gelegen met een gemiddelde temperatuur van -62,9°C. Het koudst was (weer) Vostok. Op 30 september dit jaar werd daar -79,4°C gemeten. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de aardopwarming de extremen op de polen versterkt.
Bron: Futura-Sciences