Kolencentrales VS varen wel bij delven cryptomunten

bitcoindelven vreet energie

Je verdient bitcoins door ze te delven. Dat kost een hoop rekenkracht en dus energie… (afb: bitcoinmining.com)

In principe zijn cryptomunten prima alternatieven voor graaiende banken, maar ze brengen wel een groot risico met zich mee: het systeem om de transactie veilig te laten verlopen, de blokketentechniek, vreet energie. Dat ‘delven’ vergt zoveel energie dat in de VS kolencentrales die bijna waren afgeschreven weer volop draaien. Cryptomunten zijn zoals de zaken er nu voor staan gigantische klimaatbedervers.
Van oudsher staat Kentucky bekend om zijn kolenmijnen. Sinds kort timmert de Amerikaanse staat aan de weg met een nieuw soort mijnen: bitcoinmijnen. Het delven van de cryptomunten groeide er de laatste tijd uit tot een flinke industrie: Kentucky staat er na New York tweede mee op de ranglijst van de Verenigde Staten.
In Dresden in de staat New York staat een kolencentrale die in 2011 uit bedrijf werd genomen. Een paar jaar later werd die weer opgestart door een investeringsfonds, dat de centrale ombouwde voor gas en inmiddels de volledige capaciteit gebruikt voor het delven van bitcoins. In 2020 ging voor dat doel het equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van 50.000 auto’s de lucht in.
In de staat Montana was de kolencentrale Hardin bijna failliet door afnemende vraag. Die zou in 2018 sluiten, maar was in 2020 nog minder dan vijftig dagen in bedrijf. Bitcoindelver Marathon bouwde er een datacentrum naast en de kolencentrale ging weer vol in productie. In 2021 was de CO2-uitstoot negen keer zo hoog als een jaar eerder.

Amerikaanse staten concurreren zelfs met elkaar om het binnenhalen van deze energieslurpende bedrijvigheid. Kentucky nam een wet aan die cryptodelvers belastingvoordelen biedt. Het bitcoinbedrijf Blockware bouwt er momenteel een enorm datacentrum naast een energiebedrijf dat eerder nog in het nieuws was doordat het van zijn kolencentrales af wilde.

VS 35%

Op het ogenblik zou zo’n 0,5% van het wereldelektriciteitsverbruik worden gebruikt voor cryptomunten. China heeft inmiddels het delven verboden en de delfbedrijven zoeken hun heil elders zoals in Kazachstan, maar de VS zijn als delfnatie in opkomst. Daar zou nu 35% van de wereldcapaciteit staan tegen 3% twee jaar geleden. En het ziet er naar uit dat energieverbruik voor het voltooien van transacties alleen maar zal toenemen.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *