Volgens de onderzoekers is vrijwel geen (mensen)gemeenschap (laat staan dieren- of plantengemeenschap) voorbereid op de met die hittegolven gepaarde extreme warmte. Ze stellen dat de mens zich daar beter op kan voorbereiden, aangezien die hittegolven steeds vaker zullen voorkomen. “Hitte is een van de dodelijkste ramptypes”, zegt Julie Arrighi van het klimaatcentrum van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in Den Haag.
Recent onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat het vorig jaar in Europa meer dan 61 000 zijn overleden door de uitzonderlijke warmte. Broeikasgasuitstoot door menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering, maar nog steeds is er geen zicht op dat die uitstoot zal afnemen.
Voor hun uitspraken maakten de onderzoeksters gebruik van rekenmodellen om de ware ‘schuldige’ van de hitte te achterhalen. Ze kwamen op basis daarvan tot de conclusie dat de klimaatverandering 2,5°C extra had bijgedragen aan de temperaturen in het Middellandsezeegebied, 2°C aan die in Noord-Amerika en 1°C aan de hittegolven in China.
El Niño
Ze keken ook naar de bijdrage van El Niño. Als dat (opwarmende) verschijnsel al een rol speelt bij de heersende hitte op het Noordelijk Halfrond, dan zou die slechts gering zijn geweest. Het broeikasgaseffect was verreweg de belangrijkste van de zomerhitte tot nu toe, stellen de onderzoekers.
Bron: BBC