Simpele truc om kooldioxide ‘op te slaan’ in beton

Belletjesbeton

Beton aangemaakt met belletjeswater is ietsje minder slecht voor het klimaat (afb: Alessandro Rotta Loria et. al)

Als je bij het bereiden van beton ‘belletjeswater’ gebruikt, dan zou de helft van het daarin opgeslagen CO2 in de vorm van carbonaat in het beton worden ‘opgeslagen’. Zo’n 45% van de ‘belletjes’ zou zo in het beton worden ‘verwerkt’ (55% dus niet). Dat zou nog gunstig kunnen zijn voor de eigenschappen van het beton ook. Overigens is het grote probleem van beton de bereiding van cement waar gigantisch veel kooldioxide bij vrijkomt en waarvoor veel energie nodig is, maar dat eerste probleem kan ook een voordeel zijn.
Beton (vooral de cementproductie) is verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot, het is hier al vaker gemeld. Er zijn allerlei manieren bedacht om die klimaatschadelijke uitstoot te verminderen. Bij dit onderzoek spreekt Allesandro Rotta Loria van de Noordwestuniversiteit van ‘hergebruik’ van een deel van de veroorzaakte uitstoot. “We zijn er nog niet, maar deze methode is zo eenvoudig dat die zo is toe te passen”, zegt hij.
Om CO2 op te slaan in beton heb je twee methoden: het harden van beton of het ‘opfrissen’ van de carbonaatvorming in beton (dit procédé). In het eerste proces wordt beton ‘bestookt’ met kooldioxide onder hoge druk in een afgesloten ruimte. Bij het ‘opfrissen’ gaat CO2 in het water waarmee de beton wordt bereid. In beide gevallen wordt kooldioxide omgezet in carbonaat.
Grote probleem is dat kooldioxide zich moeilijk laat ‘pakken’ en dat je er erg veel energie voor nodig hebt. In deze benadering wordt de kooldioxide vooraf aan het water toegevoegd. Dat zou beter werken en ook het beton dat daarmee gemaakt wordt heeft er baat bij.

Minstens gelijkwaardig

Rotta Loria: “Een beperking van carbonering is dat de sterkte vaak wordt aangetast door de reacties, maar onze proeven wijzen uit dat de sterkte zelfs hoger kan worden. We moeten nog verder testen, maar het beton is op zijn minst gelijkwaardig. Daardoor kan het ook in dezelfde toepassingen worden gebruikt waar we nu beton voor gebruiken.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *