Veel geld verspild in waardeloze ‘klimaatoplossingen’

Weggegooid geld (OCI-rapport)Volgens een rapport van Oil Change International (OCI) worden er miljarden verspild aan ‘klimaatoplossingen’ die geen of zeer weinig bijdragen aan de strijd tegen de aardopwarming. Zo zou in de VS en Europa zo’n dertigmiljard dollar (1 dollar is iets meer dan 90 eurocent) vergeven worden aan het afvangen van broeikasgassen en dat is volgens OCI weggegooid geld. De VS zijn, zoals gewoonlijk het verspillendst met 12 miljard dollar, maar ook Noorwegen (6 miljard), Canada (3,8 miljard), de EU (3,6 miljard) en Nederland (2,6 miljard) gokken op deze volgens OCI waardeloze techniek. Ook het subsidiëren van zogenaamde groene waterstof vindt OCI nutteloos.
Volgens de organisatie zijn deze verspilde miljarden, het OCI heeft het over honderden miljarden, alleen maar goed voor de fossiele sector die daardoor langer aardgas en olie kan verkopen. Daar knapt het klimaat niet erg van op en verhindert dat ovrheden haast maken met het nemen van wel houtsnijdende maatregelen zoals het terugdringen van autogebruik, energiebesparing en overgaan tot een klimaatvriendelijker voedingspatroon.

Overheden moeten subsidies en overheidsgeld voor fossiele brandstofwinning en infrastructuur, inclusief koolstofafvang en fossiele waterstof, afschaffen, vindt de organisatie. Nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen zouden moeten worden ontmoedigd en overheidsfondsen zouden bestemd moeten zijn voor een rechtvaardige overgang naar een groene toekomst, stelt zij, waarbij rijke landen meebetalen aan de noodzakelijke maatregelen in minder bedeelde landen.

100 miljard dollar

OCI stelt dat de belastingaftrek voor de Amerikaanse belastingbetaler tot eind 2022 1,3 miljard dollar heeft gekost. Een bedrag dat in het komende decennium kan oplopen tot meer dan 100 miljard dollar vanwege verhogingen in de Inflation Reduction Act van Joe Biden.
De Verenigde Staten en Canada zouden viermiljard hebben besteed om koolstofafvang te subsidiëren bij de winning van fossiel, waarbij overheidsgeld in feite wordt gebruikt om olieproductie te subsidiëren. Dergelijke uitgaven voor fossiele brandstoffen zullen toenemen, schrijft OCI. De Policy Tracker van OCI zou aangeven dat overheidsuitgaven aan koolstofafvang en waterstof in de komende decennia kunnen groeien tot tussen de 115 miljard dollar en 240 miljard dollar.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *