Zonnecel met opslag heeft minder last van hitte

Hybride zonnecel

De hybride zonnecel functioneert bij hoge temperaturen beter dan een ‘kale’ siliciumzonnecel (afb: Kasper Moth-poulsen et al./Joule)

De prestaties van zonnecellen gaat achteruit met de hitte. Onderzoekerstes van de polytechnische universiteit van Catalonië onder aanvoering van Kasper Moht-Poulsen hebben nu een hybride zonnecel/microvloeistofsysteem ontwikkeld, MOST genoemd, waar een deel van de zonne-energie (2,3%) wordt opgeslagen in de vorm van chemische energie. Daardoor zou de hybride MOST-cel zo’n 8°C kunnen afkoelen.
Alles bij elkaar bereikt een verhitte zonnecel een iets hoger rendement van 14,9% dan een ‘kale’, verhitte siliciumzonnecel. De onderzoekersters denken dat er ruimte is voor verbetering van het rendement van de hybride zonnecel tot zo’n 25%.

Nororadiënen/quadricyclanen als energieopslag in hybride zonnecel

Nororadiënen veranderen oiv licht in quadricyclanen bij wijze van energieopslag in een hybride zonnecel (afb: Kasper Moth-poulsen et al/Joule)

De stoffen in het mikrovloeistofsys-teem die de onderzoekersters hebben gebruikt voor de energieopslag zijn norboradiënen. Onder invloed van zonlicht worden die veranderd in quadricyclanen. Als het weer donker is, ver-andert quadricyclaan geleidelijk terug, waarbij warmte vrijkomt.
De norbornadiënen werden verkozen op basis van hun fotofysische eigenschappen zoals energieopslaghalfwaardetijd en energieopslagdichtheid. Een van de ‘paren’ heeft een energieopslaghalfwaardetijd van zeven maanden een ander van zeven uur.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *