“Elke dag worden er temperatuurrecords gebroken. Dan is het toch niet mogelijk dat acht presidenten van de Amazonelanden niet met een verklaring komen dat de ontbossing nul moet zijn”, zegt Márcio Astrini van de Braziliaanse organisatie Observatório do Clima. Ook andere milieu- en klimaatorganisaties betoonden hun grote teleurstelling over het resultaat van de tweedaagse bijeenkomst.
President Lula van Brazilië (60% van het Amazonegebied ligt in dat land) wil de ontbossing in 2030 volledig stoppen, maar de kans dat hij daarin zal slagen wordt niet erg groot geacht. Wel is de ontbossing in dat land stevig teruggelopen sedert hij begin dit jaar (weer) president werd.
Goede stap
Ook Haug Larsen van een Noorse regenwoudstichting was niet gelukkig met het ontbreken van harde afspraken, maar hij zag ook lichtpunten. Zo zullen de acht landen gaan samenwerken bij de bestrijding van illegale activiteiten, waar tot nu toe nauwelijks tegen werd opgetreden, vooral niet in de grensgebieden. Als de overeenkomst goed wordt nageleefd, dan zal die volgens Larsen een grote stap in de goede richting betekenen.
Ook Astrini noemt het een eerste stap, maar stelt toch ook vast dat er in Belém vooral een lijst met beloften is geproduceerd. De Colombiaanse president Gustavo Petro stelde dat het stoppen van de ontbossing in het Amazonegebied niet voldoende is. Er zal ook een einde gemaakt moeten worden aan de (winning van) fossiele brandstoffen. Olieproducent Venezuela is een van acht Amazonelanden.