COP28 lijkt zoals verwacht op mislukking uit te lopen

OPEC-brief aan ledenlanden tgv COP28

De olieproducerende landen lijken (eindelijk) ongerust te worden (afb: X-profiel @dpcarrington)

Het lijkt er op de de klimaatconferentie in Doebai, de COP28, op een mislukking zal uitlopen. Ook ‘vervelend’ voor het leven op aarde is dat de volgende COP (nummer 29) in de oliestaat in Azerbeidzjan zal plaatsvinden, een land dat onlangs nog een oorlog begon tegen buurland (en aartsvijand) Armenië. Vooralsnog is de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen taboe gebleken. Vele deskundigen denken dat het wensdoel van ‘Parijs’ (de aardopwarming onder de 1,5°C) nu definitief uit zicht is verdwenen.
Het voorstel voor een eindverklaring werd afgeschoten met inbegrip van de uitspraak dat het gebruik fossiele brandstoffen zal worden afgebouwd. Er is een geamendeerde nieuwe versie, die hoogstwaarschijnlijk nog ‘slapper’ zal zijn dan de verworpen versie. “Dit kunnen we niet accepteren”, zei de Ierse minister Eamon Ryan namens de EU, maar hij merkte ook op dat de wereld niet op een mislukking zit te wachten. Ondertussen dendert de aardopwarming en klimaatontwrichting welhaast ongestoord door.
De verwachtingen van de COP28 waren toch al niet  hooggespannen, maar er was enige hoop toen COP28-voorzitter sultan Al-Djabir zou hebben gesproken over het ‘uitfaseren’ (raar woord; as) van fossiel brandstoffen. Dat kwam ook in het eerste voorstel voor een eindverklaring te staan. Het was alleen onduidelijk wanneer dat zou gebeuren en in Doebai werd ook uitgebreid gesproken over technieken om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen en ondergronds op te slaan. Deze technieken staan nog aan het begin van een ontwikkeling en hun bijdrage aan de vermindering van de broeikasgasuitstoot zal vooralsnog uiterst marginaal zullen zijn.

Fel tegen

Vooral landen die als eerste bedreigd worden door de gevolgen van de klimaatontwrichting waren fel gekant tegen het nieuwe voorstel. “We tekenen zo’n overlijdensakte niet”, zei een vertegenwoordiger van de alliantie van kleine eilandenstaten. Waar is de ambitie?, vroeg een vertegenwoordiger van de groep van armste landen zich af.
Toch zouden zo’n 110 van de 196 (bron: Futura-Sciences; ik=as kan het werkelijke aantal ff niet vinden) deelnemende landen voorstander zijn van de snelle fossiele afbouw. De voorzitter van de organisatie van olieproducerende landen OPEC zou zich bezorgd hebben getoond over de ontwikkelingen in Doebai.
“Het zou onacceptabel zijn dat politiek gemotiveerde campagnes de toekomst en welvaart van onze mensen in gevaar brengen”, schrijft OPEC-secretaris-generaal Haitam Al-Ghais aan de minister van energie en mijnbouw in Algerije. Hij doet een beroep op de OPEC-lidstaten er alles aan te doen te voorkomen dat er afspraken gemaakt worden over het gebruik van fossiele brandstoffen. Richt de aandacht op de broeikasgassen, is zijn voorstel.

Algemeen secretaris van de VN António Guterres stelde dat de COP28 zal worden beoordeeld op de beslissingen over de toekomst van fossiele brandstoffen. “We zijn aan een wedstrijd tegen de klok bezig.” De conferentie zou officieel vandaag eindigen, maar onenigheid over de slotverklaring zou de bijeenkomst kunnen verlengen. Alle 198 (bron: BBC) deelnemende landen dienen de slotverklaring te ondertekenen.

Bronnen: BBC, Futura-Sciences, le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *