Het schijnt dat bomen moeilijker ‘ademen’ (lees: kooldioxide opnemen) in een warmer en droger klimaat. Dat maakt het aanplanten van bomen om CO2 uit de atmosfeer te halen minder effectief, stellen de onderzoekers van de staatsuniversiteit van Pennsylvanië.
“In feite gaan bomen hoesten als het klimaat warmer en droger wordt”, zegt Max Lloyd. “Ze stoten vaker CO2 weer de atmosfeer in dan bomen in een koeler en natter klimaat.”
Die wat heet lichtademhaling (fotorespiratie in een vreselijke ‘vertaling’) is in warmere gebieden twee keer zo hoog als in koelere, met name bij watertekort. Dat omslagpunt zou al bij dagtemperaturen van 20°C liggen (het persbericht heeft het, godbetert, over 68°F).
Planten absorberen zo’n kwart van de kooldioxide die wij mensen zo lustig de ruimte in sturen, maar dat getal zal naarmate de aarde opwarmt gaan dalen. Lloyd: “De CO2-concentratie in de atmosfeer blijft toenemen. Dat is in principe goed nieuws voor de planten, maar we hebben aangetoond dat er processen spelen waar geen rekening mee is gehouden. De aarde wordt warmer, hetgeen betekent dat planten minder in staat zijn CO2 op te nemen.”
Kenmerkend voor dat ‘hoesten’ van planten zijn methoxylgroepen. De onderzoekers bepaalden de methoxyl-‘smaak’ van verschillende isotopen in houtmonsters van dertig verschillende bomen uit verschillende klimaten en omstandigheden over de wereld, die verzameld waren door de universiteit van Californië in Berkeley, en kwamen tot het al gemelde resultaat. Lloyd:
“Die waren ooit bedoeld als leermateriaal voor houtvesters. We hebben ze een andere bestemming gegeven.” En hij en collega’s ontwikkelden een manier om dat ‘hoesten’ van planten aan houtmonsters (en niet aan levende planten) te meten.
3,6 miljoen jaar
De hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer is groter dan in de laatste 3,6 miljoen jaar. De onderzoekers willen nu de lichtademhaling gaan bekijken van de laatste 10 miljoen jaar om een beter zicht te krijgen op het verband tussen dat verschijnsel en het klimaat. Lloyd: “Ik ben een geoloog die in het verleden werkt. We moeten misschien wel miljoenen jaren terug om beter zicht te krijgen hoe de toekomst er uit kan zien.”
Bron: Science Daily