Op het Zuidelijk Halfrond heerst de zomer met uitzonderlijk hoge temperaturen, maar ook houdt het opwarmende verschijnsel El Niño er sedert acht maanden huis. Het Amazonegebied lijdt ondertussen van een langdurige droogte die eens in de honderd jaar kan voorkomen. De Amazonerivier heeft de laatste stand sedert 120 jaar en dat is geen goed nieuws voor de landen in Zuid-Amerika die een groot deel van hun stroomverbruik halen uit ‘witte steenkool’ (water). Volgens het World Weather Attribution heeft de door de mens veroorzaakte aardopwarming de grootste bijdrage aan die extremen geleverd.
Het schijnt mogelijk te zijn uit te maken welke verschijnselen welke bijdrage hebben geleverd aan weersverschijnselen. El Niño is zeker van invloed geweest, maar de grootste bijdrage zou het gevolg zijn geweest van de klimaatverandering. Die zou een dergelijke droogte dertig keer waarschijnlijker hebben gemaakt.
Dergelijke droogtes zouden, alleen gebasseerd op neerslag eens in de vijftig jaar kunnen voorkomen, gebaseerd op gecombineerde neerslag-/verdampingsgegevens eens in de honderd jaar.
Bron: Futura-Sciences