Herbebossing Afrika zou bedreiging voor graslanden zijn

GraslandenHerbebossing is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering, maar niet koste wat kost, vinden onderzoeksters. Ze analyseerden herbebossings-projecten in Afrika, zoals AFR100, en constateerden dat die bosprojecten ook werden uitgevoerd in graslanden, waarmee de natuur die daarmee verbonden is wordt bedreigd. Het zou gaan om een gebied zo groot als Frankrijk (550 500 km2).
Volgens de onderzoeksters rond Kate Parr van de universiteit van Liverpool wordt veel bos aangeplant in gebieden die zijn aangemerkt als niet-bosgebieden zoals graslanden en savannes. Daardoor zou het wild dat afhankelijk is van die natuurgebieden zoals neushoorns en wildebeesten in gevaar kunnen komen maar ook mensen die van die natuurgebieden afhankelijk zijn, vrezen de onderzoekers.
Parr vindt herstel van ecosystemen belangrijk, maar ze vindt ook dat dat niet op de juiste manier gebeurd. “Niet-bosgebieden worden ten onrechte aangemerkt als bos en dan voorzien van bomen. De definities zullen moeten worden herzien zodat savannes niet worden verward met bossen, want meer bomen is een bedreiging voor de integriteit en het voortbestaan van savannes en graslanden. Er is nog tijd dat te onderkennen en om niet-bosgebieden de juiste behandeling te geven.”

Schade

Volgens medeonderzoekster Nicola Stevens van de universiteit van Oxford is de drang tot grootschalige aanplant er verantwoordelijk voor dat geld gaat naar niet goed onderzochte projecten die nauwelijks zullen bijdrage aan het wegvangen van kooldioxide en sociale en ecologische schade veroorzaken

Volgens de onderzoeksters zijn deze problemen niet tot Afrika beperkt. Ook in India en Brazilië zou dat kunnen gebeuren.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *