Het verlies van natuur door houtkap neemt af, maar niet snel genoeg om de ontbossing in 2030 geheel te staken, zo blijkt uit een analyse van satellietbeelden. Bossen, vooral de biodiverse tropische regenwouden, spelen een grote rol in het temmen van de klimaatverandering.
Ondanks alle mooie beloften verdween er in 2023 3,7 miljoen ha (37 000 km2) aan oerbossen. “Die tropische oerbossen zijn de belangrijkste ecosystemen om te beschermen. Die nemen veel broeikasgasuitstoot op en hebben een grote biodiversiteit”, zegt Mikaela Weisse van Global Forest Watch van de denktank WRI op een persconferentie. WRI voerde het onderzoek uit samen met onderzoekers van de universiteit van Maryland. Vergeleken met 2022 daalde de ontbossing het vorig jaar met 9%.
Die vermindering zou vooral op het conto komen van Brazilië. Daar daalde de houtkap met 36%. Colombia deed het nog beter met een afname van 49%. Veel minder rooskleurig waren de ontwikkelingen in andere landen met tropische wouden zoals Bolivia, Laos, Nicaragua en Kongo. Het hele beeld wordt ook nog eens beïnvloed door het gigantische verlies aan bos door natuurbranden in Canada.
Overeenkomst
In 2021 spraken 145 landen de ontbossing in 2030 te zullen staken en er naar te streven het bosareaal weer uit te breiden. Die landen en gebieden vertegenwoordigen 90% van het bosareaal in de wereld. Het lijkt er op dat dat doel niet gehaald zal worden. Dan zou de afname jaarlijks meer dan 10% moeten bedragen.
Bron: Nature