“Zwakkere warme golfstroom maakt het kouder in West-Europa”

Oceaanstromen

Oceaanstromen versnellen door een warmere bovenlaag, maar ‘onze’ warme golfstroom wordt juist zwakker (afb: NASA)

Al enige jaren woedt er in wetenschappelijke vakkring een discussie of de Noord-Atlantische Golfstroom, waar West-Europa zijn relatief warme klimaat aan te danken heeft, nu verzwakt of juist niet. Nieuw onderzoek zou weer suggereren dat die Golfstroom juist weer verzwakt, waardoor de temperaturen in West-Europa zouden dalen, ondanks de door de mens veroorzaakte aardopwarming.

West-Europa ligt ergens op de breedtes van Canada, maar desondanks is het klimaat hier aanzienlijk milder dan in Canada. Dat hebben we aan, wat wij noemen, de Warme Golfstroom de danken. Zo liggen Calgary en Vancouver zuidelijker dan Amsterdam. Het relatief zuidelijke Vancouver ligt zo’n beetje op de hoogte van Parijs (ongeveer 49° Noorderbreedte).
De golfstromen in de oceanen veranderen door de aardopwarming en de vrees van sommigen is dat die Warme Golfstroom wel eens helemaal stil zou kunnen vallen al zullen er anderen zijn die dat juist zouden toejuichen (eindelijk weer eens een Elfstedentocht!).

Onderzoekers rond Jack Wharton van het universiteitscollege in Londen hebben de gevoeligheid van de Warme Golfstroom voor de klimaatveranderingen de laatste 20 000 jaar bestudeerd op basis van zeesedimenten. Belangrijke drijfveer van de Golfstroom zijn subtropische winden die in het noorden van Antlantica (al of niet) huishouden.
Volgens de onderzoekers is die stroming sterk afhankelijk van de kracht van heersende winden. Klimaatmodellen zouden hebben berekend dat die subtropische winden afzwakken in een opwarmende aarde. Dat zou betekenen dat parallel de Golfstroom ook verzwakt/zou verzwakken..

IJstijd

20 000 jaar geleden verkeerde de aarde in een ijstijd, maar destijds zou de Golfstroom aanzienlijk sterker geweest zijn dan nu. Dat betekent dat met stijgende temperaturen de Golfstroom zal afzwakken en de temperaturen, is hun conclusie.
Daar komt nog een de versnellende smelt van het Groenlandse ijs bij die ook nog eens verzwakkend zou werken. Door het snelle smelten van het zee- en landijs in het Noordpoolgebied, komt er veel zoetwater in de Noordelijke IJszee terecht dat het zoutgehalte en de temperatuur van het water in de war brengt en daarmee de pompwerking van de Golfstroom, waarmee een deel van de ‘aandrijving’ van de Golfstroom in het ongerede raakt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *