
Rode stippen staan voor weidegebieden waar meer dan 1,893 kg kooldioxideequivalenten per kg rundvlees wordt uitgestoten. Blauwe gebieden zijn minder koolstofintensief,hoe blauwer hoe minder (afb: Matthew Hayek et al./PNAS)
Dat zou een kleine daling van de vleesproductie met zich meebrengen van 13% (tussen de 9% en 18%). Die weiden zouden voornamelijk liggen in de rijkere landen, stellen Hayek c.s.
Als gebieden met weidegronden met een lage koolstofintensiteit en minder efficiënte rundvleesproductie tegelijkertijd hun rundvleesproductie zouden intensiveren tot 47% van het OESO-niveau, zou dit het wereldwijde verlies aan rundvleesproductie volledig kunnen compenseren, volgens de onderzoekers.
Vraagtekens
Ik(=as) heb grote vraagtekens bij dit verhaal. Herkauwers stoten hoe dan ook grote hoeveelheden methaan uit en zorgen voor veel stikstof(vervuiling). Die poets je niet weg als je de veestapel ongemoeid laat, al zal het wel helpen als je de vleesproductie (een vreselijk woord; as) verhuist naar gebieden waar die koolstofintensiteit lager is. Bovendien zal het wel een tijdje duren voor de nieuwe boomaanplant CO2 opneemt in de hoeveelheden die de onderzoekers suggereren.
Op de korte termijn is een drastische inkrimping van de veestapel een veel snellere methode om de broeikasgasuitstoot te verminderen en dan hebben we nog niet eens over de ethische kanten van het houden van dieren voor de voedselproductie van mensen.
Bron: Futura-Sciences