Morgen beginnen de hoorzittingen waarin advocaten en vertegenwoordigers van meer dan honderd landen en organisaties worden ondervraagd. Klimaatactivisten verwachten daar veel van, maar critici vrezen dat een bindend advies van het gerechtshof weinig effect zal hebben op de actiebereidheid van overheden en bedrijfsleven.
De hoorzittingen komen vlak na de nogal teleurstellende klimaatoverlegronde in Bakoe. Ontwikkelingslanden vinden de daar overeengekomen jaarlijkse bijdrage van 300 miljard dollar door rijke landen aan armere landen een lachertje en belediging. Ook fulmineren die tegen het ontbreken van voornemens daadwerkelijk afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Vorig jaar nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan met twee cruciale vragen aan de rechters van het Internationale Gerechtshof.
Zeespiegelstijging
Vooral (eiland)staten die direct in hun voortbestaan worden bedreigd door de zeespiegelstijging, zien met lede ogen de laksheid bij rijke landen om hun gigantische broeikasuitstoot (snel) te verminderen. “Klimaatverandering is voor ons geen verre bedreiging”, zegt Vishal Prasad van de studentenklimaatgroep PISFCC van Pacifische eilanden. “Die verandert ons leven nu al. Onze eilanden zijn in gevaar. Onze gemeenschappen zullen worden aangetast met een snelheid en op een schaal die niet eerder zijn voorgekomen.”
’s Werelds drie grootste klimaatvervuilers (de VS, China en India) zijn bij de hoorzittingen vertegenwoordigd, evenals 95 andere landen en twaalf organisaties, waaronder de organisatie van olieproducerende landen ((OPEC), en groepen. De hoorzittingen zullen twee weken duren.
Bron: phys.org