Beton is een grote bron van broeikasgassen, maar bovendien heb je daarvoor een hoop zand en grint nodig. Er wordt alom gezocht naar alternatieve materialen. Nu schijnt er al weer wat langer geleden ‘houtbeton’ ontwikkeld te zijn, TimberRoc gedoopt. Dat zou voor 60% uit (pulp)hout en/of zaagsel bestaan en een negatieve koolstofvoetafdruk hebben vanwege de opname van kooldioxide tijdens de groeifase van de bomen.
Het ‘ontkolen’ van de bouwsector is een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering. Er zijn al betonsoorten ontwikkeld met de aanduiding koolstofarm die worden aangeboden door cementfabrikanten. CCB Greentech ontwikkelde zo’n vijftien jaar geleden TimberRoc. Dat bestaat uit houtzaagsel en/of -pulp met cement als bindmiddel.
Het schijnt dat de Franse onderneming pas het vorig jaar heeft besloten om het houtbeton groot ‘uit te serveren’ als volwaardig bouwmateriaal en alternatief voor het klassieke beton. Met houtbeton zouden gebouwen tot 28 m hoog kunnen worden neergezet.
Vanwege de samenstelling zou het houtbeton een goede warmte-isolator zijn. Ook de geluidsisolatie met een Rw, van meer dan 57 dB voor een muur van 20 cm zou niet verkeerd zijn. Ondanks de overmaat aan hout zou het materiaal goed bestand zijn tegen vuur. Nu nog een alternatief voor cement, dat zelf een zeer negatieve koolstofvoetafdruk heeft.
Bron: Futura-Sciences