Bij 1,5°C opwarming helft gletsjers verdwenen

Morteratsch- en Persgletsjer

Overleven de Morteratsch- en Persgletsjer de aardopwarming? (afb: WikiMedia Commons)

Zelfs bij een nagestreefde, maar vrijwel onhaalbare, grens van 1,5°C aardopwarming zal volgens recent onderzoek de helft van alle gletsjers op de wereld verdwijnen. Momenteel stevent de wereld eerder op een opwarming met bijna 3°C af. Bij zo’n stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur zal driekwart van de gletsjers verdwijnen. Volgens de onderzoekers doet elke tiende graad stijging er toe (of vooral af, in dit geval).
De ruim 215 000 gletsjers hebben het moeilijk. Het idee van het klimaatakkoord van Parijs is de opwarming onder de 2°C, liefst de 1,5°C, te houden, maar het lijkt er eerder op dat we eind deze eeuw uit komen op bijna 3°C. Om te zien wat er nog te redden valt hebben onderzoekers rond David Rounce van de Amerikaanse Carnegie Mellonuniversiteit nog eens opnieuw berekend wat de mogelijkheden en uitkomsten zullen zijn op basis van een nieuw ontwikkeld rekenmodel: Open Global Glacier Model (zoals de naam al doet vermoeden een open model). Dat model hebben ze gecombineerd met een rekenmodel van Carnegie Mellon. Volgens medeonderzoeker Fabien Maussion van de universiteit van Innsbruck (Oos) is daarmee het rekenwerk aanzienlijk verbeterd, waardoor ook regionale bijzonderheden en de dynamische ontwikkeling kunnen worden meegenomen.

De onderzoekers berekenden de gevolgen van vier scenario’s en ze gingen zelfs zo ver als een opwarming met 4°C in 2100 in vergelijking met de gemiddelde temperatuur rond 1850 of zelfs eerder (want wanneer begint de ‘industriële revolutie?). Ze kwamen in allerlei situaties en strategieën tot een grote teruggang in het gletsjerijs. Met 1,5°C zal een kwart van de gletsjermassa en daarmee de helft van de gletsjers verdwijnen. Dat is dan nog het optimistische scenario.

Verdwijnen

Bij een stijging va 2,7°C, zoals nu te verwachten valt met de lakse klimaataanpak in vrijwel de hele wereld, zullen in hele gebieden op de middelste breedtegraden in Amerika, Europa en Nieuw-Zeeland alle gletsjers verdwijnen en zal de zeespiegel meer stijgen dan tot nu toe wordt aangenomen. Maussion: “Voor veel gletsjers is het nu al te laat, maar dat betekent niet dat we niks kunnen doen. Elke vermindering van de broeikasgasuitstoot en dus van fossiele brandstoffen draagt bij om nog bestaande ijsmassa’s te redden en de zeespiegelstijging te beperken.”

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *