Klimaatverandering ook geen goed nieuws voor bierliefhebbers

Brouwketels

Ketels voor het brouwen van bier (afb: WikiMedia Commons)

De klimaatverandering haalt veel zaken overhoop. Nu blijkt dat de aardopwarming ook al slecht voor de smaak van het bier is; tenminste als de hoptelers hun methodes niet aanpassen aan het veranderende klimaat. Daar schijnt de daling van de kwaliteit en opbrengst van hop een belangrijke rol in te spelen. Dat zou nu al te merken zijn.Volgens het onderzoek, waarbij de onderzoekers uitgingen van een opwarming met 1,4°C, zou de opbrengst van hop in 2050 4% tot 18% lager zijn dan nu en de hoeveelheid alfazuren in het gewas, medeverantwoordelijk voor de biersmaak, zou zelfs met 20% tot 30% kunnen dalen. Hop wordt voornamelijk in Duitsland, Tsjechië en Slovenië geteeld (samen 90% van de wereldproductie).
Na water en thee is bier de meest gedronken drank. De drank wordt gebrouwen door vergisting van graanmout. Hop wordt in veel biersoorten gebruikt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *