Oktober is in koudste dorp Frankrijk zonder vorst voorbijgegaan

Mouthe

Mouthe (afb: L’Est Républicain)

Voor het eerst in 140 jaar is de temperatuur in Mouthe, het koudste dorp van Frankrijk, niet onder de 0°C geweest. Dat zou eens te meer een illustratie zijn van de opwarming van de aarde, stellen weerkundigen.
Het dorp ligt in de Jura op een hoogte tussen de 930 m en 1450 m. Op 13 januari 1968 was de temperatuur daar -36,7°C, de laagste temperatuur ooit in Frankrijk gemeten. Volgens François Jobard van Météo-France is een vorstloze oktober een extra bewijs van de klimaatverandering. Hij stelt dat het weer in de tweede helft van oktober warmer was dan in de tweede helft van augustus in de jaren 70. “Sinds het begin van de metingen in 1884 in Besançon is het niet zo warm geweest. Oktober 2022 lijkt een foutje te zijn.”

De Siberische kou zou een gevolg zijn van de ligging van het dorp in het oosten va Frankrijk, 5 km van de Zwitserse grens. Daar heerst een landklimaat. Deze zomer was de op een na warmste zomer in Frankrijk na 2003. Temperaturen lagen op sommige plaatsen rond de 40°C. Oktober kan genoteerd worden als de warmste oktobermaand ooit gemeten in Frankrijk.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *