Zeeijsoppervlak rond Antarctica in september het laagst ooit gemeten

Zeeijsoppervlak Antarctica op 10 sep 23

Het zeeijsoppervlak rond Antarctica op 10 sep 2023. De oranje lijn is het gemiddelde tussen 1981 en 2010 (afb: NSIDC)

’s Winters als het donker is op de Zuidpool en het op het Noordelijk Halfrond zomer is, wast het ijs rond Antarcticaweer aan. Dit jaar is die aanwas zo’n 1,03 km2 lager dan het de laagste aanwas rond Antarctica ooit gemeten. Lang is gedacht dat de Zuidpool zich ‘kraniger’ weerde tegen de aardopwarming dan het Noordpoolgebied, maar de ontwikkelingen de laatste jaren tonen een ander beeld.
Op 10 september had het zeeijs rond Antarctica een oppervlak van 16,96 miljoen km2, meldt de Amerikaanse instelling NSIDC. Dat zou de laagste waarde zijn sedert de eerste meting in 1979. In de zomermaand februari was het oppervlak 1,79 miljoen km2, ook een (laagte)record volgens NSIDC. Sedertdien is het ijs ongewoon traag weer aangegroeid.

Enkele tientallen jaren lang was het zeeijsoppervlak rond het continent vrij stabiel. Dat veranderde echter vanaf 2016 toen het zeeijsoppervlak vrijwel elke maand lager was dan het gemiddelde van de voorgaande jaren.
Toch leken de wetenschappers nog niet meteen geneigd die vermindering op de klimaatverandering te gooien. De klimaatmodellen schijnen (schenen?) namelijk moeite te hebben de ijsontwikkelingen goed te voorspellen. Toch lijken de ontwikkelingen sedert 2016 gelijk op te gaan met de opwarming van de bovenste oceaanlaag, stellen NSIDC-onderzoekers, zodat er wel degelijk lijkt op het begin van een structurele vermindering.

Bron: https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/09/26/antarctique-la-surface-de-la-banquise-plus-reduite-que-jamais-en-hiver_6191032_3244.html”>le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *