EU zet de rem op klimaat- en milieumaatregelen

Emmanuel Macron

President Emmanuel Macron (afb: WikiMedia Commons)

Zelfs autoland Duitsland was tegen de slappe Euro-7-norm die grenzen stelt aan de uitstoot van fossiele personen- en vrachtwagens in de EU. Die zouden nauwelijks verschillen van versie 6. Het lijkt erop dat de EU de handrem heeft gezet om de verscherping van de klimaat- en milieuregels na protesten van, onder veel meer, Frankrijk (een pauze inlassen) en de moeizame acceptatie van de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans (nu lijstttrekker van groen en socialisten).
Frankrijk was indachtig de wens van zijn president voorstander van de verwaterde aanscherping van de Euro 6-norm, evenals vigerend EU-voorzitter Spanje en enkele Oost-Europese landen. Overigens het voorstel dat er nu ligt is door de ministerraad goedgekeurd en moet nog langs het Europarlement. Ook Von der Leyen zei geod te kunnen leven met het compromis.
Anna Krajinski van Transport & Environment was minder psoitief. “De positie van de ministerraad over Euro 7 is een ramp voor de luchtkwaliteit. Die stelt winsten van autofabrikanten boven de gezondheid van mensen.” Ze hoopt dat het Europarlement de zaak ten goede zal keren, maar dat lijkt gezien de grote weerstand van een groot deel van het EP tegen de plannen van Timmermans iet erg waarschijnlijk.

Bronnen: der Spiegel, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *