Een oude boom = 400 zaailingen

De linde van Collm in 2021

De linde van Collm (Saksen) zou zo’n 800 jaar oud zijn, moest dit voorjaar door acht wetenschappers gesnoeid worden voor zijnhaar lijfsbehoud (afb:WikiMedia Commons, 2021)

Zaailingen zijn eigenlijk scheuten van bomen die verplant moeten worden, maar je mag ook jonge bomen zeggen. Onderzoekers in Duitsland hebben eens op diverse manieren berekend wat een oude boom presteert en hoeveel jonge boompjes je nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken: 400. Dus het verhaal van ’terugplanten’ van bomen die gekapt worden behoeft enige nuance….
De boom waar de onderzoekers rond bosbouwkundige Andreas Roloff van de TU Dresden hun rekenexcercities op loslieten had een kroon met een diameter van 20 m. Ze deden hun (vrij ingewikkelde) berekeningen een aantal keren volgens verschillende methodes, maar kwamen steeds op ongeveer dezelfde uitkomst uit. Daarbij keken ze naar zaken als luchtfiltering van fijnstof, schaduw, koelend vermogen en kooldioxideopname, kortom zaken die de kwalijke handelingen van de Homo sapiens enigszins maskeren.

Roloff was verbaasd over het grote aantal jonge bomen die nodig zijn om de prestaties van één oude knar te evenaren. “Het maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor oude bomen in onze omgeving en waarom we niet te licht moeten denken over het kappen van die oude bomen voor, bijvoorbeeld, nieuwbouw.”
Roloff houdt zich al jaren bezig met zorg en onderhoud van bomen, vooral in de stedelijke omgeving. Hij onderzocht onder meer onder welke condities bomen duizend jaar kunnen worden: de Methusalembomen (Andreas Roloff
(2023): Methusalembäume Forstwiss. Beitr. Tharandt Beih. 24: 159-179).
“We hebben elf biologische eigenschappen achterhaald die bij bomen belangrijk zijn voor de levensverwachting. Hoe meer van die eigenschappen samen voorkomen hoe ouder een boom kan worden, in theorie, als de omstandigheden, plaats en boomzorg goed zijn en, vooral, dat de boom niet voor zijn tijd gekapt wordt.”

Boomzorg
De bosbouwkundigen in Dresden hebben criteria ontwikkeld voor de beste plantplaats van een een serie boomsoorten en die ondergebracht in twee databanken: KLimaArtenMatrix met 250 soorten en Citree om de juiste boom uit 400 soorten te kiezen voor een bepaalde plaats. Databanken zorgen er niet voor dat bomen een beter leven krijgen, realiseert Roloff zich wel degelijk. Goede zorg voor die bomen is belangrijk en daar horen geen rare strapatsen bij als het toppen van bomen zoals nogal eens bij populieren gebeurt.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *