Boombastmicroben blijken methaan te verorberen

Geschatte methaanuitstoot in 2017

Geschatte methaanuitstoot naar herkomst in 2017 volgens Saunois et. al. (afb: IMEO 2022-rapport UNEP)

Bomen nemen niet alleen kooldioxide op, maar ook het potente broeikasgas methaan, althans hun bast, zo blijkt.  Het lijkt er op dat er nog steeds dingen ontdekt worden waarvan ik=as me afvraag: hadden we dat niet al lang moeten weten? Zo blijkt dat per saldo door de mens veroorzaakte stikstofverbindingen een afkoelend effect hebben, terwijl distikstofmonoxide

, onder meer veroorzaakt door landbouw en fossiel verkeer, toch een ferm broeikasgas is….
Voor die methaanopname door de boombast zijn de bomen niet zelf verantwoordelijk, maar micro-organismen die zich daar bevinden, zo constateerden onderzoekers rond Vincent Gauci van de universiteit van Birmingham. Dat zou betekenen dat bomen 10% heilzamer zijn voor een (voor de mens) gezond klimaat dan tot nu toe gedacht, berekenden de onderzoekers. Methaan is voor 30% van de aardopwarming verantwoordelijk en de emissies van dat broeikasgas stijgen sterker dan ooit eerder sedert de jaren ’80 (toen met met grootschalige methaanmetingen is begonnen).
Tot nu wordt methaan, zo was het idee, vooral afgebroken door bodembacteriën. Dat idee zou dus overboord kunnen gaan. Gauci: “Onze resultaten tonen een opmerkelijke, nieuwe (ik zou zeggen nog niet ontdekte; as) manier aan waarop bomen een vitale klimaatdienst leveren.” In de klimaatbijeenkomst COP26 in 2021 werd besloten de methaanuitstoot in 2030 met 30% te verminderen. Daartoe zouden we dus meer bomen moeten planten, stelt de onderzoeker.
In hun onderzoek keken de wetenschapppers vooral naar bomen in hogergelegen gebieden: de tropische bossen in het Amazonegebied en Panama, breedbladige bomen in Oxfordshire (VK) en conifeerachtige bomen in Zweden. Zoals te verwachten viel scoorde de methaanopname in de tropische bossen het hoogst.

Methaan uit bodem

De onderzoekers bekeken de methaanopname door de bast op verschillende hoogtes en zagen dat de opname of uitstoot zo veranderde. Dicht bij de bodem overheerste de uitstoot, maar vanaf een paar meter hoogte nam de opname het over. Ze maten met behulp van een laser het bastoppervlak en berekenden op basis daarvan het totale bastoppervlak van de hooglandbomen (‘upland trees’ heten die in het artikel) en schatten de hoeveelheid boombast (zou zoveel zijn als het aardoppervlak). Op basis daarvan berekenden ze de hoeveelheid methaan die boombastmicro-organismen per jaar opnemen. Die zou tussen de 24,6 en 49,9 miljoen ton liggen. Volgens het VN-rapport IMEO 2022 zou de werelduitstoot in 2017 geschat 322 miljoen ton zijn geweest (gebaseerd op onderzoek uit 2020 van Saunois et. al.), en die zou sedertdien alleen maar zijn toegenomen.

Gauci en medeonderzoekers willen nu uitzoeken of het verdwijnen van bossen, meestal door toedoen van de mens, heeft geleid tot een toename van de methaanuitstoot. Ook willen ze meer te weten komen over de beestjes in kwestie en de manier(en) waarop ze methaan gebruiken.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *