Broeikasgasuitstoot blijft stijgen

Broeikasgasuitstoot

De verdeling van de grootste broeikasgasuitstoters (afb: globalcarbonatlas.org)

Terwijl in Doebai op de 28ste klimaatconferentie het uitfaseren van fossiele brandstoffen als taboe wordt gezien blijft de wereld elk jaar weer meer broeikasgassen uit te stoten. Dit jaar zal de kooldioxideuitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen ten opzichte van vorig jaar met 1% stijgen tot 36,8 miljard ton, zo werd op de COP28 bekendgemaakt. Als de uitstoot door landgebruik wordt meegenomen bedraagt die 40,9 miljard ton.
Het jaarrapport is samengesteld door onderzoekers van het Global Carbon Project. “Alleen het steunen van duurzame energie lost het klimaatprobleem niet op”, zegt Glen Peters van het klimaatinstituut CICERO in Oslo, een van de 121 opstellers van het rapport. “Je hebt beleid nodig om het verbruik van fossiel te verminderen.” Tot nu toe is dat niet gelukt en een klimaatbijeenkomst in een oliestaat zal dat niet veranderen.

Alleen tijdens de coronaperiode viel de broeikasgasuitstoot iets terug, maar inmiddels zitten we al weer 1,4% boven 2019 (het laatste precoronajaar.

Bronnen: New York Times, Global Carbon Project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *