Natuurbranden zorgen voor recorduitstoot van kooldioxide

bosbranden Siberië

Veel bosbranden in Siberië worden niet geblust

Natuurbranden hebben dit jaar voor een recorduitstoot van kooldioxide gezorgd, zo blijkt uit onderzoek. Die branden waren tezamen goed voor twee maal de ‘productie’ van Duitsland.
Die kooldioxide-emissie was duidelijk meer dan in de afgelopen jaren. Branden in, onder meer, Siberië, de VS en Turkije zouden 1,76 miljard ton CO2 in de atmosfeer hebben gebracht. Voor hun schatting gebruiken de onderzoekers van de Europese ‘atmosfeerbewaker’ Copernicus sedert 2003 satellietbeelden. Via satellieten wordt ook de warmte gemeten. Aan de hand van verbrande oppervlakken en die warmtemetingen zouden de emissies kunnen worden berekend. Deze zomer spraken deskundigen al van records.
Een van de grootste branden woedde in Californië. Daarbij zou 83 miljoen ton kooldioxide zijn vrijgekomen. Volgens de Copernicusonderzoekers was dit jaar zowel het aantal branden, de omvang als de intensiteit ervan uitzonderlijk. Het brandde niet alleen in Canada, de VS en Rusland, maar ook in Portugal, Spanje, Griekenland en Albanië. Turkije had ook met grote branden te kampen.
Die branden in het mediterrane gebied hadden te maken met de extreem hoge temperaturen daar. Duizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten en de branden zorgden ook voor luchtvervuiling, vooral in de vorm van roet en fijnstof. Zelfs binnen de Poolcirkel ontstonden grote branden.

Stijging

Die branden zijn mede het gevolg van de klimaatverandering (die door de bij branden ontstane kooldioxideuitstoot nog eens wordt verergerd), stelt Mark Parrington van Copernicus. Hij houdt het dan ook voor aannemelijk dat het aantal branden zal stijgen en daarmee ook de kooldioxideuitstoot.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *