Opslag gegevens klimaatschadelijker dan vliegen

Koolstofvoetafdruk gegevensopslag

Tom Jackson:…uniek… (afb: Loughboroughuniversiteit)

De luchtvaart is een, verhoudingsgewijs, grote klimaatverpester, maar zoals de weinige lezers van dit blog zouden kunnen weten is de digitale sector ook lang niet mis. Twee onderzoekers hebben met een nieuw instrument de broeikasgasuitstoot van de opslag van digitale gegevens gemeten en kwamen tot de conclusie dat die verantwoordelijk voor tussen de 2,5% en 3,7% van de wereldwijde uitstoot. Die uitstoot van de luchtvaart wordt geschat op 2,1%. Dan hebben we het alleen nog over de gegevensopslag (zo begrijp ik=as het).
Gemiddeld zou een burger (ik neem aan in het rijke westen) goed zijn voor de ‘productie’ van gegevens die op tien dvd’s zouden kunnen worden opgeslagen. Een dvd kan zo’n 4,7 gigabyte aan gegevens opslaan, maar er zijn ook dvd-systemen die ruim 17 GB kunnen ‘verstouwen’.

Al die gegevens opgeslagen in platte dozen, de overal verschijnende energievretende datacentra. In 2025 liggen daar dan 180 zettabytes (zetta is 1021 oftewel triljard) opgeslagen. Dat is een hoeveelheid waar 6,8 miljard mensen een jaar lang continu naar Netflix zou kunnen kijken (als die gegevens allemaal beeldmateriaal zouden bevatten).

Koolstofvoetafdruk

De onderzoekers creëerden een datakoolstofladder waarmee ze de koolstofvoetafdruk van die opslagindustrie (bij benadering, voeg ik=as er aan toe) hebben ‘gemeten’. Het meetinstrument zou het eerste in zijn soort zijn en in staat zijn voor organisaties en bedrijven de koolstofvoetafdruk te berekenen in de zich rondspoedende en op harde schijven neervlijende datastroom.
Volgens Tom Jackson van de bedrijfskundeopleiding in Loughsborough (VK) is de ladder uniek aangezien die het effect van elke fase in de datareis kan meten. De ladder zou (vrij?) beschikbaar zijn.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *