EU wil groenwassende bedrijven beboeten

Als alles doorgaat zoals de Europese Commissie (EC) zich gedacht heeft zullen bedrijven niet langer meer kletsverhalen kunnen ophangen om hun groene gezindheid en ambities mee te illustreren. Beweringen van groenheid zullen gestaafd moeten worden en als bedrijven dat, op basis van een (gestandaardiseerde) levenscyclusanalyse (lca), niet kunnen aantonen dan dreigen (nog onbekende) boetes naast de schandpaalvertoning. Zo wil de EC groenwassen van activiteiten tegengaan.
Uit een EU-onderzoek uit 2020 zou zijn gebleken dat 53% van de beweringen over groenheid van producten “vaag, misleidend en ongefundeerd” zou zijn.” Nu heeft de EC een richtlijn in voorbereiding over die groenheidsbeweringen met als doel activiteiten en producten groener voor te stellen dan ze zijn. Bedrijven die dergelijke beweringen doen zullen met de billen bloot moeten, vindt de EC.

De Europese consumentenorganisaties zijn hartstikke voor. Voorlopig heeft de EC nog geen boetebedragen in gedachte, maar het lijkt me logisch dat die pijnlijk moeten zijn voor de groenwassers. Er schijnen volgens onderzoek van de EC op het ogenblik meer dan 200 ecokeurmerken in omloop te zijn, waarvan de helft zwakke of helemaal geen criteria hanteert.
Het lijkt me (=as) ook handzaam en eerlijk als die regels ook gaan gelden voor de EU zelf. Waar baseert de EU, bijvoorbeeld, de bewering op dat aardgas en kernenergie ‘groen’ zijn? Ik(=as) zou zeggen: maak eens een lca van die technologieën.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *