Duits instituut wil doorbraak organische zonnecellen forceren

Christian Sprau met organische zonnecellen

Christian Sprau met organische zonnecellen (afb: KIT)

Nu zijn zonnecellen nog vaak van kiezel (silicium), maar als het aan het Duitse onderzoeks-instituut KIT ligt moet de organische zonnecel die leidende positie zo snel mogelijk overnemen. Daartoe heeft het instituut het project SEMTRASOL opgezet. Dat zou staan voor halfdoorzichtige zonnecellen voor de toekomst, maar kan die toekomst dan wel wachten?Organische zonnecellen zijn licht, niet giftig, bevatten geen zeldzame grondstoffen en kunnen goedkoop op grote vellen gedrukt worden. Een bijkomend voordeel is dat ze halfdoorzichtig kunnen zijn, maar tot nu toe hebben ze het niet weten te maken, stelt Christian Sprau. “Met nieuwe materiaalconcepten en de nieuwste organische halfgeleiders lukt het steeds beter de absorptie-eigenschappen van organische zonnecellen te sturen en een hoog rendement te krijgen.” Daarmee zouden zonnecellen op ramen mogelijk worden, de grote droom van zonnecellenontwikkelaars.
Door de ontwikkeling van nieuwe acceptoren, verbindingen die elektronen opnemen die zijn ‘losgeslagen’ door het zonlicht, is het energetisch rendement inmiddels gestegen tot zo’n 20%. Ook is het mogelijk door de juiste materialen te kiezen de organische cellen geschikt te maken voor bepaalde delen van het energiespectrum van het zonlicht. Daarmee zou in principe het rendement kunnen worden verhoogd. Sprau over toepassing op ramen: “Het raam in een gebouw moet dat licht doorlaten zodat de mensen dingen kunnen zien. Met het onbenutte deel van het zonnespectrum kunnen hoge rendementen worden bereikt.”

Sprau ziet een verdubbeling van het zonneceloppervlak als een belangrijke manier om de klimaatneutraliteit te bereiken in 2050. “Het gaat dan om het aanpassen van de transparantie, een opschaal- en drukbare componentenarchitectuur met gebruik van de nieuwste materialen en een milieuvriendelijk productie.” Hij is ervan overtuigd dat organische zonnecellen binnen niet al te lange tijd ‘heel’ gewoon’ worden.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *