El Niño komt er aan met hete jaren in het verschiet

El Niño

Kaart van afwijkende watertemperatuur [°C] in de oceanen gedurende de laatste sterke El Niño in december 1997 (afb: WikiMedia Commons)

De koude zuster van El Niño, La Niña, heeft haar tijd gehad en haar oververhitte broer gaat het weer overnemen. Dat heeft alles in zich om de toch al onstuimige overschrijding van de temperatuurrecords naar grotere hoogten op te stoten (met alle gevolgen van dien).
Afgelopen jaar schijnt in diverse landen de warmste te zijn geweest sedert temperaturen werden gemeten, maar alles wijst er op dat die dit en komende jaren al snel weer zullen worden gebroken.
Broer en zus zijn niet heel punctueel. Ze lossen elkaar langere en kortere periodes af. La Niña heeft nu drie jaar haar koelende werking op de aardtemperatuur mogen hebben, maar desalniettemin ziet het er naar uit dat in 2022 alle hoogterecords zijn gebroken.

Haar broer schuift niet meteen aan, maar zal volgens het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA nog enige tijd op zich laten wachten. Oorzaak van de aanstaande El Niño is de ongewoon hoge temperatuur in de diepten van de tropische, westelijke Stille Oceaan. Die overwarmte zal hoogstwaarschijnlijk het volgend jaar tot nieuwe records leiden doordat die warmte in de atmosfeer terecht zal komen. Het is nog niet duidelijk wanneer El Niño de grootste invloed op de aardtemperatuur zal hebben.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *