Biden keurt oliewinproject in Alaska goed

Joe Biden

President Joe Biden (afb: Witte Huis)

Ondanks beloften serieus werk te maken van de strijd tegen de klimaatverandering heeft de Amerikaanse regering van Joe Biden een oliewinproject in het noorden van Alaska goedgekeurd. Bij winning van die voorraden zou, indien verbrand, de olie in het Willowproject 240 miljoen ton CO2-equivalenten opleveren, meer dan de broeikasgasuitstoot van Nederland (190 miljoen ton in 2019).

Het Internationale Energieagentschap (IEA) in Parijs stelt dat landen nu moeten stoppen met nieuwe investeringen in olie- en gaswinning om de geplande ‘klimaatneutraliteit’ (nettonuluitstoot) in 2050 te halen. Toch lijkt de vraag naar fossiele brandstoffen alleen maar toe te nemen. Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco meldde onlangs een recordwinst over 2022 van 151 miljard dollar (140 miljard euro).
“Deze regering stelde een historische overgang naar schone energie in het vooruitzicht”, zegt George Torgun van de milieuorganisatie Earthjustice, “maar de praktijk spreekt harder dan woorden.” Ook in de Golf van Mexico staan nieuwe winningsprojecten op de rol waar deze organisatie zich tegen verzet. Volgens Kara Moriarity van Alaska Oil & Gas Association zal olie- en gaswinning nog toentallen jaren nodig zijn. “Over 30 jaar zijn we er nog).”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *