De oliesector zet zijn hakken in het zand bij COP27

Broeikasgasuitstoot VS, China, Rusland, ea.

China stoot de meeste broeikasgassen uit, maar de VS is, zeker historisch gezien maar ook per hoofd, verreweg de grootste klimaatverpester (afb: BBC)

Een van de voornaamste zaken die bij de COP27 in Sharm El-Sheik de vertegen-woordiger van de Britse BBC opvielen was de aanwezigheid en macht van de oliesector bij afgevaardigen en landen. Overal zag en hoorde je mensen die banden hadden met de olieindustrie. Zo’n 636 van die ‘oliemensen’ waren officieel lid van delegaties en handelsgroepen, stelde de BBC. De wereld telt nog geen tweehonderd landen.De wandelgangen en ruimte voelden soms alsof je op een beurs rondliep, gaat zijnhaar verhaal verder. Die aanwezigheid was dan ook duidelijk zicht baar in het eindresultaat van de klimaatconferentie, de slotverklaring.
Verzoeken van India en andere landen om alle fossiele brandstoffen uit te bannen werden niet gehonoreerd, ondanks dat de EU en veel andere landen die ondersteunden, zowel arm als rijk. Afrikaanse landen gebruikten de COP27 graag en veel om hun nieuwe vondsten van olie en gas een de wereld te presenteren en neem het ze eens kwalijk. “Het feit dat de slotverklaring alleen spreekt over het ‘uitfaseren’ (vreselijk lelijk woord; as) van kolen is een ramp voor Afrika en voor het klimaat”, zegt Babawale Obayanju van Friends of the Earth Africa. “We moeten niet meer gas winnen in Afrika en onze gemeenschappen verwoesten voor de rijke landen en voor bedrijven. Wat we op de COP27 nodig hadden was een overeenkomst over een snelle vermindering van fossiele brandstoffen.”

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *