Engeland heft verbod op hydraulische winning toch niet op

schaliegaswinning

Schaliegaswinning gaat met veel geweld gepaard

Tot nu toe is het winnen van olie en gas door het hydraulische breken van het schaliegesteente waarin die fossiele stoffen zijn opgesloten in Engeland verboden. Volgens een mededeling van de Britse regering an het verbod worden opgeheven. Schaliegas- of breekwinning is een controversiële activiteit, die veel schade aan de bodemstructuur zou veroorzaken en fnuikend zou kunnen zijn voor de kwaliteit van het grondwater. Breekwinning blijft verboden in Schotland en Wales. Met de komst van de derde premier in een jaar, Rishi Sunak, wordt het besluit van zij voorgangster Truss weer teruggedraaid.
Het verbod dateert van 2019. Het regeringsbesluit komt net op het moment dat er een overzichtsrapport over die techniek is verschenen.  Volgens dat overzicht (BGS) is er nog te weinig bekend over de gevolgen van breekwinning. Zo zou die techniek ook kunnen leiden tot aardbevingen. Volgens het rapport zou er sedert 2019 wetenschappelijk weinig veranderd zijn rond dit thema.

Jacob Rees-Mogg, in het nieuwe kabinet van Liz Truss verantwoordelijk voor energie en klimaat,  zag het besluit als een middel om de energieopwekking zeker te stellen, gegeven de controverse met Rusland over de inval in Oekraïne. Rees-Mogg staat niet bepaald bekend als milieu- en klimaatactivist.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *