EU wil dat lidstaten 15% minder gas gaan gebruiken

Ursula van der Leyen

Ursula van der Leyen (afb: WikiMedia Commons)

De Europese Unie zou graag zien dat de lidstaten hun gasverbruik met 15% verminderen. Dit dringende advies is een gevolg van de Russische weerzin om EU-landen nog langer van fossiele brandstoffen te voorzien, nadat de Unie Rusland heeft getroffen door sancties in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Rusland schijnt overigens weer mondjesmaat gas te leveren. Opmerkelijk is dat de EU nergens pleit voor het versterkt inzetten op vernieuwbare energie.
De EU heeft vrij strenge sancties tegen Rusland ingesteld maar nu Rusland dreigt de levering van fossiele brandstoffen definitief te staken begint het bij verschillende EU-landen dun door de broek te lopen. Vooral Duitsland, dat erg afhankelijk is van Russische energiestoffen, is doodsbenauwd voor het dichtdraaien van de olie- en gaskraan. Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (EC), heeft Rusland van afpersing beticht, maar dat lijkt een loze opmerking voor een Unie die een land sancties oplegt.
De EC wil dat de lidstaten tussen 1 augustus en 31 maart 2023 15% minder gas verbruiken dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Voorlopig zou dat vrijwillig moeten gebeuren, maar als Rusland daadwerkelijk de aanvoer sterk afknijpt of helemaal stopt dan zal er een noodtoestand ontstaan en zal de vrijwilligheid verdwijnen. Dan zullen verplichtigingen aan bedrijven worden opgelegd en zal aan gewone consumenten gevraagd worden het allemaal een tandje minder te doen.
Verplichting zou weerstand kunnen opwekken in lidstaten die minder van de Russische energiebronnen afhankelijk zijn. Dan zal vooral Duitsland het zwaar te verduren krijgen. Dat land heeft altijd sterk aangedrongen bij andere EU-landen om hun schulden binnen de perken te houden, maar heeft wel toegelaten dat de helft van het gas dat het land invoert uit Rusland komt. De EU wil aan de energieafhankelijkheid van Rusland uiterlijk in 2027 een eind maken.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *