Ook godsdiensten tegen fossiele plannen

GelovigenIn  Frankrijk lijkt het klimaatactivisme veel groter dan in, voor zover in kan zien, de lage landen. Nu komen daar ook de belijders van godsdiensten in actie. Katholieken, joden, protestanten, mohammedanen en boeddhisten  hebben in een symbolische actie geprotesteerd tegen de fossiele projecten Tilenga en Eacop in Oeganda en Tanzania. Na wetenschappers en klimaatactivisten, bandendoorprikkers van pooierwagens zijn nu ook de gelovigen in Frankrijk ik actie gekomen. Ze voerden op 29 november een symbolische actie bij een tankstation van Total in Parijs.
De stenen des aanstoots worden gevormd door winningsprojecten bij het Albertmeer in Oeganda en de aanleg van een gigantische pijpleiding in Tanzania. Dat de langste ter wereld worden. Voor de aanleg daarvan zouden 100 000 mensen worden onteigend. Het project zou 380 miljoen ton CO2 veroorzaken, ongeveer 34 miljoen ton per jaar. Bij dat project zou ook de Franse landbouwfinancier Crédit Agricole betrokken zijn.
De kleinschalige actie was georganiseerd door Greenfaith, een organisatie die zijn oorsprong heeft in de VS, en XR Spirit, de spirituele tak van Exctinction Rebellion.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *