VN-baas roept op zo snel mogelijk van fossiel af te komen

Antonio Guterres

Antonio Guterres (afb: WikiMedia Commons)

VN-secretarisgeneraal António Guterres vindt dat landen zo snel mogelijk af moeten van fossiel en niet moeten zoeken naar andere leveranciers van gas en olie in plaats van Rusland.
Sedert de inval van Russische troepen in Oekraïne heeft, vooral, de westerse wereld sancties tegen het land van Poetin uitgevaardigd. Het jongste besluit is om geen Russisch olie en gas meer te kopen, maar dat is vooral in Europa nogal problematisch, aangezien verschillende landen daar sterk afhankelijke zijn van fossiele brandstoffen uit Rusland. In plaats van dat je een versterkte inspanning in die landen ziet naar het vergroenen van de eigen energiesector worden er alom pogingen gedaan fossiel elders in te kopen. “Zo slaapwandelen we naar een katastrofe”, zei Guterres maandag op een videobijeenkomst die was georganiseerde door het blad the Economist.

Het optimisme dat vorig jaar in Glasgow bij de klimaatconferentie zou zijn ontstaan (niet bij mij; as) door de ambitieuze beloftes van wereldleiders zou volgens de VN-baas naïef zijn geweest. Geen enkel land is in de buurt van de doelstelling om de aardopwarming te beperken tot 1,5°C in 2100. Nu is de opwarming al 1,1°C. Het kolenverbruik neemt toe en vooral kolen is een grote bron van het broeikasgas kooldioxide. “Als we zo door gaan kunnen we die 1,5°C wel vergeten en zou 2°C (opwarming; as) zelfs onhaalbaar kunnen zijn. Dat zou een katastrofe zijn.”

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *