VN-chef Guterres wil fossiele sector laten betalen voor klimaatschade

Antonio Guterres

Antonio Guterres (afb: WikiMedia Commons)

De fossiele sector maakt lucratieve tijden door met de sterk gestegen energieprijzen, terwijl de aardopwarming door producten van die sector voor steeds meer problemen zorgt. Laat bedrijven uit die sector betalen voor de klimaatschade, zei VN-chef Antóno Guterres in een VN-vergadering volgens het principe van de vervuiler betaalt.

De klimaatverandering is veroorzaakt door een klein deel van de wereldbevolking, terwijl de hele wereld er last van heeft. Arme landen dringen er al jaren op aan dat rijke landen moeten betalen voor hun aandeel in de ‘vervuiling’ van het klimaat, maar die lijken niet erg bereid de portemonnee te trekken en zijn overigens ook niet erg actief de werkelijke oorzaak van de klimaatcrisis (de overconsumptie in die rijke landen) aan banden te leggen.
De verwachting is dat die ‘klimaatrechtvaardigheid’ een belangrijk thema wordt op de komende klimaatbijeenkomst COP27 in Egypte. Ook Guterres haalde woelige tijden aan waarin de wereld onderhevig is door oorlogen, voedsel- en energietekorten. Volgens de VN-chef is de klimaatcrisis daarin een centraal thema. Daarbij gaat het om morele en economische rechtvaardigheid, stelde hij.
De rijke landen zullen over de brug moeten komen. Ondertussen vieren de oliebedrijven feest. Leg die hogere belastingen op. Die zouden ten goede moeten komen aan landen die onverschuld lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering, betoogde Guterres.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *