Stiekem proef begonnen in VS met ‘verduistering’ zon

Het museumvliegdekschip Hornet Sea (afb: WikiMedia Commons)

Het museumvliegdekschip USS Hornet Sea (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers van de universiteit van de staat Washington zijn in San Francisco zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven begonnen met een proef om met zeezout in de atmosfeer de hoeveelheid zonne-energie die er op aarde komt te verminderen, een techniek die geotechniek wordt genoemd. Het zeezout, dat hoog in de atmosfeer wordt verspreid door vliegtuigen of, in dit geval, door speciale sproeiers, zou moeten leiden tot wolkenvorming. Dit soort geotechnieken zijn nogal omstreden omdat die onvoorziene effecten op het weer maar ook het klimaat zouden kunnen hebben en waarvan de uitkomst uiterst katastrofaal zou kunnen zijn.
De universiteit onthoudt zich van commentaar terwijl SilverLining, een groep die voorstander is van de toepassing van geotechnieken om de aardopwarming af te remmen, stelt dat start van de proef stil is gehouden om te voorkomen dat critici die zou kunnen tegenhouden. Ook Biden c.s. moeten niks van de proef hebben.
Kelly Wanser van SilverLining stelt dat de wereld snel kennis moet hebben van de effecten van deeltjes in de atmosfeer op de zonne-energie die op aarde terechtkomt. De proef zou ook duidelijk moeten maken welke regels er zouden moeten komen om geotechnieken ‘onschadelijk’ te maken.

Het project

Het CAARE-project (Coastal Atmospheric Aerosol Research and Engagement) gebruikt speciale sproeiers om biljoenen zoutdeeltjes de atmosfeer in de schieten. Dat gebeurt de eerste keer vanaf de USS Hornet Sea, een vliegdekschip dat een lucht- en ruimtevaartmuseum in Almeda huisvest. De proef duurt tot eind mei. CAARE is onderdeel van een groter kustonderzoek. De tweede fase heeft zijn oorsprong op een pier, 1,5 km uit de kust.

In de proefopzet worden de mogelijke gevolgen voor de omgeving niet genoemd. zoals de Amerikaanse regering in 2022 heeft aanbevolen op een symposium over dit soort geotechnieken.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *