IJslaag op Antarctica zou twee keer meer smeltwater bevatten dan gedacht

Smeltwater en sneeuwpap op Antarctica

Er is veel meer smeltwater op de Antarctische ijslaag in de zomer dan gedacht (afb: univ. van Cambridge/Scottinstituut)

Die geweldige ijslaag op het zuidelijkste continent, Antarctica zou twee keer meer water bevatten dan tot nu toe aangenomen. Sneeuwpap maakt in de zomer meer dan de helft (57%) van al het smeltwater op het Antarctische vasteland uit, zagen onderzoekersters rond Rebecca Dell van de universiteit van Cambridge. De rest bestaat uit water in meren en vijvers op het ijs. Het is niet duidelijk wat dit voor de gehanteerde rekenmodellen betekent.
Als de aarde opwarmt komt er ook steeds meer (vloeibaar) water voor op de ijslaag op Antarctica in de zomer. Dat vloeibare water maar ook die ijs/sneeuwpap kan invloed hebben op de stabiliteit van de dikke ijslaag op Antarctica. De rekenmodellen die worden gebruikt om het wegsmelten van het ijs te berekenen houden daar geen rekening mee.
Dell: “Je kunt satellietbeelden gebruiken om een beeld te krijgen van het vloeibare water, maar dat is lastiger met sneeuwpap omdat het ook schaduwen van wolken zouden kunnen zijn of iets anders.”
De onderzoekersters gebruikten kunstmatige intelligentie om een beter beeld te krijgen van de werkelijke ijstoestand op Antarctica. “Wij zijn geïnteresseerd hoeveel sneeuwpap er is in de zomer op Antarctica en hoe dat verandert in de tijd”, zegt medeonderzoeker Ian Willis.

Nooit eerder

Dell: “Die pap is nooit eerder goed in kaart gebracht. Tot nu toe is dus meer dan de helft van het smeltwater over het hoofd gezien. Dan kan gevolgen hebben voor het hele smeltproces, waarbij het gewicht van smeltwater breuken in het ijs kan veroorzaken.” Volgens de onderzoekersters zijn de gevolgen anders bij smeltwater dan bij sneeuwpap.
Dell was erg verbaasd dat in de klimaatmodellen zo weinig rekening wordt gehouden met smeltwater. “Onze taak is de onzekerheid te verkleinen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *