“Europa doet te weinig om klimaatontwrichting te voorkomen”

Klimaatrapport 2024 Europees MilieuagentschapVolgens het Europees Milieuagentschap van de Europese Unie doet Europa veel te weinig om een dreigende klimaatontwrichting te voorkomen. In Europa is de aardopwarming het sterkst van alle continenten. Volgens twee opstellers van het rapport, Robbert Biesbroek en Simona Pedde van de Wageningenuniversiteit, is de situatie op een aantal gebieden zoals de voedselvoorziening al ernstig en die zal nog verder verslechteren als er niet snel actie wordt ondernomen.

De gevolgen van de klimaatverandering zijn inmiddels al duidelijk voel- en zichtbaar, maar het lijkt er op of de landen daar nog steeds niet de urgentie van inzien. Zelfs onder de gunstigste scenario’s ziet het er somber voor Europa uit, zo blijkt uit de risicoanalyse van het Europese Milieuagentschap.
Het klimaatbeleid in de EU-landen loopt achter bij de snel groeiende gevaren. In veel gevallen is geleidelijke aanpassing geen oplossing en veel klimaatmaatregelen vergen te veel tijd om snel effect te hebben. Pedde: “Dit is de eerste analyse die alle wezenlijke klimaatrisico’s in Europa bekijkt. Die risico’s nemen niet alleen toe maar de samenlevingen zijn er ook niet op voorbereid. Klimaatprojecties zijn belangrijk om te begrijpen wat er gebeurd, maar veel risico’s zijn al in de kritieke fase.”
We zullen volgens haar niet op die projecties moeten wachten, maar bliksemsnel in actie komen. “Die instelling zullen we broodnodig hebben.”

Kloof groeit

Volgens Biesbroek is de groeiende kloof tussen de risico’s en de trage aanpassing alarmerend. “Het meeste beleid en de meeste plannen zijn niet expliciet genoeg wat betreft de risico’s. Er zijn veel ambities maar die worden zelden omgezet in praktijk door gebrek aan politieke wil om nu tijd en bronnen te steken in een duurzame toekomst. Twee jaar geleden toonden we in het VN-klimaatrapport aan dat de risico’s voor Europa versnellen en dat die elke sector en streek in Europa treffen.” De komende verkiezingen in de EU zijn belangrijk, vindt hij, maar de voorspellingen over de uitslag geven de burger weinig moed.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *