John Kerry: Geen herstelbetalingen voor klimaat

John Kerry

John Kerry (afb: WikiMedia Commons)

De klimaatcrisis is veroorzaakt door een klein deel van de wereldbevolking, terwijl vooral het niet schuldige deel de lasten krijgt te verduren. Die (armere) landen willen dan ook dat die (rijkere) landen betalen voor het ‘klimaatbederf’ dat ze hebben veroorzaakt. De Amerikaanse klimaatgezant en oud-minister van buitenlandse zaken John Kerry stelt echter dat zijn land hoe dan ook niet voor ‘klimaatreparaties’ zal betalen.
Historisch gezien is Amerika ’s werelds grootste klimaatverpester, gerekend in het aantal megatonnen dat dat land sedert 1850 de atmosfeer heeft ingestuurd. Veel door de klimaatverandering getroffen landen bepleiten dat dergelijke landen zouden moeten betalen voor hun bovenmatige bijdrage aan de klimaatverandering, maar vooralsnog houden de rijkere landen hun hand ferm op hun portemonnee.
Kerry maakte zijn opmerking tijdens een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, voorafgaand aan een reis naar China om over die kwestie te praten. Er is op de COP27 in Sharm-el-Sheik afgesproken dat er een klimaatschadefonds komt als tegemoetkoming in de kosten voor de armere landen, maar het ziet er niet naar uit dat de rijkere landen gewillig hun portemonnee trekken om die pot te vullen, ook al hebben die landen het besluit onderschreven. Het lijkt er op dat vooral die term ‘reparatie’ de Amerikanen pijn doet, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de Amerikanen hun broeikasgaskrediet om de aardopwarming onder de 1,5°C te houden al in 2021 hebben opgebruikt en dus allerminst argumenten hebben om zo’n grote bek op te zetten.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *