Zwarte doos registreert het eind van de mensheid

Zwarte Aarddoos

De Zwarte Doos der Aarde (afb: earthsblackbox.com)

“Als we niet radicaal ons leven veranderen dan zal de klimaatverandering of de andere gevaren die we hebben gecreëerd het einde zijn van onze beschaving”. Dat stellen onderzoekers die met het idee zijn gekomen om een Zwarte Doos te ontwerpen die de etappes naar dat einde van de mensheid methodisch moet vastleggen.
Alle vliegtuigen hebben een zwarte doos. Daarin worden alle handelingen van de bemanning (inclusief gesprekken) vastgelegd. Die zwarte doos moet bij een ongeluk de onderzoekers een beeld geven wat er vlak voor dat ongeluk is gebeurd. Australische onderzoekers en kunstenaars willen nu iets soortgelijks doen maar dan op de schaal van de planeet. Die zwarte doos moet van dag tot dag vastleggen wat we doen aan het tegengaan van de klimaatverandering ter lering van mensen die het eind van de ‘mensheid’ zouden overleven of misschien voor buitenaardse beschavingen…
Net als in een vliegtuig moet die Zwarte Doos van de aarde op een plaats worden geïnstalleerd die veilig is (althans veilig genoeg om een ramp te ‘overleven’). Op aarde moet die Doos op een geologisch en politiek stabiele plek worden geïnstalleerd. Gedacht werd aan Qatar of Noorwegen, maar het is uiteindelijk Tasmanië geworden. Niet zo gek als je bedenkt dat het idee geboren is in de schoot van de universiteit van Tasmanië (een eiland ten zuiden van het continent Australië).

Die Zwarte Doos van de aarde heeft de lengte van een stadsbus (10 m) en een beetje de vorm van een (omgekeerd) bushokje. Die Doos is bedekt met  7 cm dik staal en graniet en moet allerlei rampen registreren.

Harde schijven

Binnenin zitten harde schijven die hun energie van de zon krijgen en die verbonden zijn met het wereldwijde web. Het gaat dan om gegevens als de temperaturen, verzuring van de oceanen, bodemgebruik, militaire uitgaven, energieverbruik en de groei van de wereldbevolking. Je vindt er de voorpagina’s van kranten, gebabbel van de sociale media en informatie over de klimaatverandering.
Het is mogelijk op elk moment, hoe is nog niet uitgemaakt, kennis te nemen van de in de Doos vergaarde gegevens. Hoewel het idee een vorm van defaitisme lijkt, is het wel degelijk de bedoeling van de initiatiefnemers om een onpartijdige stand van zaken te geven, maar ook een manier om iedereen op zijnhaar verantwoordelijkheden te wijzen.

De initiatiefnemers hopen dat de Doos mensen inspireert om daadwerkelijk in actie te komen. “Als zaken worden vastgelegd dan heeft dat over het algemeen invloed op wat mensen zeggen en doen”, stellen ze (hoopvol). Als dit mislukt (en de mensheid gaat er aan) dan is de Zwarte Doos een droeve getuige van het einde van een arrogante diersoort. Dan gaan de initiatiefnemers er maar even van uit dat dat niet meteen ook het einde van de aarde is. Dan ‘overleeft’ die Zwarte Doos het ook niet. Ze hopen dat anderen de berichten dan kunnen ontcijferen (anders is dit allemaal helemaal voor niets gedaan). “Hoe het verhaal afloopt is helemaal aan ons”, stellen ze terecht.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *