De wereld gelooft niet dat mens hoofdschuldige klimaatcrisis is

Het deel per land dat de mens als hoofdschuldige ziet: roze en rood is meer dan 50%, blau minder. © Université Yale

Nogal veel mensen geloven niet dat de klimaatverandering voornamelijk is veroorzaakt door de mens. Roze en rood: meer dan 50% ja. Blauw en lichtblauw: minder dan 50% (afb: Yale)

Onderzoekers van Yale hebben in samenwerking met onderzoeksbureau Data for good in naar zeggen vrijwel alle landen in de wereld eens gepeild hoe het met de ideeën van burgers over de klimaatverandering is gesteld. In Haïti bleken vrij veel respondenten (36%) zich niet bewust te zijn dat er een klimaatcrisis is. In Nederland zouden relatief veel mensen (30%) er niet van overtuigd zijn dat er een klimaatcrisis is, verhoudingsgewijs net zoveel als in Australië. Een meerderheid gelooft niet in de mens als hoofdschuldige

Een meerderheid van de respondenten (meer dan 50%) in 45 van de 110 onderzochte landen zegt dat ze ‘veel’ of ‘een weinig’ weten over klimaatverandering. Finland (89%), Hongarije (85%), Oostenrijk (77%) en Duitsland (76%) scoren daarbij het hoogst. Daarentegen zijn er toch nog vrij veel wereldburgers die nog nooit van de klimaatverandering hebben gehoord, het meest in Benin en Haïti (36%).
Europeanen zeggen in meerderheid dat ze in elke geval enige kennis hebben over de klimaatverandering. Respondenten beneden de Sahara in Afrika zijn minder zelfverzekerd op dit terrein. Daarbij merken de onderzoekers op dat het onderzoek via Facebook is gedaan waardoor een belangrijk deel van de Afrikanen niet aan het onderzoek mee heeft kunnen doen, zodat de werkelijke cijfers zeer waarschijnlijk nog veel hoger zijn.

Nederland vrij veel ‘ongelovigen’

Dat er een klimaatverandering is vindt een groot deel van de ondervraagden. Relatief laag komen Haïti (64% ja), Australië en Nederland (70%) en Laos en Oostenrijk (beide 71%). Ook het feit dat de mens ten minste mede schuldig is aan de klimaatverandering werd door een meerderheid in 109 van de onderzochte gebieden beaamd. In slechts 16 van de 110 gebieden wordt de mens als belangrijkste schuldige aangewezen met Portugal (61%), Spanje (59%) en Finland (57%) als ‘koplopers’.
In Indonesië (18%) en Haïti (20%) zijn ze het minst overtuigd dat de mens de hoofdschuldige is. In Mozambique denkt 36% dat de klimaatverandering het gevolg is van natuurlijke veranderingen, In de Domicaanse Republiek dekt 30% dat, in Jemen 28% (maar die hebben ook wel wat anders aan hun hoofd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *