Klimaatreferendum Berlijn haalt quorum niet

In Berlijn is een door de klimaatbeweging geïnitieerde volksraadpleging om de Duitse hoofdstad in 2030 klimaatneutraal te maken geen succes geworden. Dat lag niet aan de uitslag: iets meer dan de helft, 51%, van de opgekomen stemmers was voor, maar het aantal ja-stemmers zou onder het vereiste aantal van 608 000 zijn gebleven (25% van de kiesgerechtigden had moeten voorstemmen, dat was iets meer dan 15%).
In het blad der Spiegel wordt de klimaatbeweging wereldvreemdheid verweten. Het zou helemaal niet mogelijk zijn die doelstelling te bereiken, zou ook een volgens der Spiegel onverdachte klimaatwetenschapper als Fritz Reusswig van het Duitse klimaatinstituut in Potsdam hebben gezegd Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK). Volgens hem zou 2045 realistischer zijn.
Spiegelcommentator Kurt Stukenberg schrijft dat de teleurgestelde activisten een utopie niet van feiten kunnen onderscheiden en dat zou de klimaatbeweging wel eens kunnen opbreken.
Greta Thunberg zou hebben gezegd dat we verenigd zouden moeten zijn achter de wetenschap, maar Greta heeft ook gezegd dat we veel te weinig doen om het op aarde leefbaar te houden. Duitsland is met bondskanselier Scholz die dwars wilde gaan liggen voor het EU-besluit om in 2035 de verkoop van fossiele auto’s te verbieden niet het schoolvoorbeeld van een land dat zich erg veel van de klimaatwetenschap aantrekt. Nu schijnt de EU Duitsland tegemoet gekomen te zijn door ‘klimaatneutrale’ brandstof toe te staan. Een lachertje natuurlijk. Zo weet de ‘oude, verspillende wereld’ steeds maar weer de komst van de bitter noodzakelijke klimaatmaatregelen tegen te houden of te vertragen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *